23.6.08

KUŘÁTKO Z FRANCIE NA SLANINĚ

Kuře
Mléko
Hladká mouka
10 plátků slaniny
1 feferonka
černý pepř
muškátový oříšek
libeček
sůl
brambory Kuře rozporcujeme na 8 porcí, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Osolíme a ostrouháme muškátový oříšek, zakryjeme fólií a namáčíme 10 až 12 hodin.
Potom jednotlivé kousky dáme na talíř, obalíme je v hladké mouce. 10 plátků slaniny vysmažíme do křupava a kousky kuřete osmažíme v tuku ze slaniny, kůžičkou dolů. Po osmažení uděláme omáčku. Do šťávy přidáme mouku a zalijeme trochou mléka z kuřat. Při vaření omáčky do ní přidáme feferonku, trochu černého pepře a dle chuti muškátový oříšek a ve finále trošku libečku. Upečené porce kuřete dáme na mísu, polijeme omáčkou a posypeme nakrájenou, osmaženou slaninou. Jako přílohu podáváme brambory. ( Může být i rýže, špagety nebo hranolky )

Labels:

19.6.08

TĚSTOVINY S BROKOLICOVOU OMÁČKOU

Suroviny Postup
Brokolice
1 cibule
půl palice česneku
Nastrouhaný sýr
Špetka pepře
Nadrobno nakrájená šunka
2 žloutky
sůl
máslo
olej
zásmažka
mléko nebo smetana Zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, nasypeme nadrobno nakrájenou brokolici, osmahneme, přidáme trochu vody, podusíme.
Vedle si uděláme sýrovou bešamelovou omáčku – použijeme zásmažku, mléko nebo smetanu, 2 žloutky, sůl, špetku pepře, nastrouhaný sýr, vše smícháme. Nakonec obohatíme nadrobno nakrájenou šunkou.

15.6.08

MAHDALŮ ZELENINOVÁ POLÉVKA

Čerstvá kořenová zelenina
Hrášek
Květák nebo kapustičky
- od všeho kousek
Ovesné vločky
Čerstvá petrželka nebo pažitka
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
polévkové koření
muškát
máslo Na másle zpěníme cibulku, přidáme čerstvou kořenovou zeleninu, kterou nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrášek, květák nebo kapustičky – od všeho kousek, přihodíme hrst ovesných vloček nebo dvě, a vaříme. Nakonec vsypeme petrželku, nebo pažitku. Můžeme strouhnout trochu muškátu, pro chuť přidat i dva stroužky česneku. Samozřejmě sůl.

Labels: ,

9.6.08

KUŘE PO CHALUPÁŘSKU

Potřebujeme: kuře, 50 g tuku, 1dl vody.
Marináda: 3 lžíce oleje a kečupu, lžíci citrónové šťávy, lžičku worcesteru, 1/2 lžičky mleté papriky a cukru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř.
Do oleje přidáme kečup, rozšleháme, přidáme zbylé ingredience a vše dobře promícháme. Kuře naporcujeme na čtvrtky, potřeme marinádou, vložíme do nádoby, zalijeme zbylou marinádou a necháme v chladu půl dne odležet. V pekáčku rozpustíme tuk, vložíme kuře i s marinádou, podlijeme vodou, přiklopíme a v mírně horké troubě pečeme za občasného přelévání šťávou a dolévání vody. Dopékáme odkryté.

Labels: ,

8.6.08

KUŘE PO PROVENSÁLSKU

Potřebujeme: 1 kuře, sůl, pepř, 70 g oleje, 50 g rostlinného tuku, 2 dl bílého vína, 2 stroužky česneku, 250 g rajčat, 50 g černých oliv, lžičku bazalky.
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a na horkém oleji po obou stranách prudčeji opečeme. Porce přendáme na tukem vymazaný pekáček, podlijeme vínem, přidáme prolisovaný česnek, spařená, oloupaná a nakrájená rajčata bez jader, olivy, bazalku a dusíme zvolna ve vyhřáté troubě doměkka. Podáváme s brambory, rýží či hranolky.

Labels: ,

kulinarske recepty: June 2008