25.5.10

Smažené sépie

Zmrazené kuchyňské sépie asi 600g.
sůl
pepř
polohrubá mouka
olej
citronová šťáva


Sépie necháme rozmrazit a nakrájíme je na kolečka. Sépie osolíme, opepříme, obalíme v mouce. na rozehřátém oleji je smažíme dokud nezezlátnou. Než je podáme k jídlu tak je pokapeme citronovou šťávou.

Labels:

19.5.10

Salát rajčatový se sýrem a vejci

8 rajčat
1/2 hrnku nastrouhaného trvrdého sýra
4 natvrdo uvařená vejce
1 lžíce nasekané petrželky
5-6 lžic oleje
1 lžička citronové šťávy
pepř
sůl


Rajčata si pokrájíme na plátečky, zasypeme sýrem, petrželkou a přidáme pokrájená vajíčka. Zalijeme to zálivkou, kterou jsme si umíchali z oleje, citronové šťávy, soli, pepře. Zlehoučka vše promícháme a necháme salát vychladit.

Labels:

11.5.10

Srnčí řízky na jablkách

4 řízky ze srnčí kýty
1 silnější plátek slaniny
2 cibule
1 jablko
asi 1/2 hrnku vývaru
pepř
sůl


Řízky si naklepeme, osolíme je a opepříme. Pokrájíme si slaninu na kostičky, roztavíme ji, nakrájíme si cibuli na kolečka a maso na cibuli opečeme z obou stran. Maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a dusíme až bude maso měkké. Než to bude hotové, přidáme do šťávy jablko které oloupáme a nakrájíme na plátky.

Labels:

10.5.10

Kari omáčka

3 hrnky vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 kelímek smetany
1 jablko
1 malá cibule
1 lžička kari koření
sůl


Na másle osmahneme na drobno pokrájenou cibuli. Posypeme ji moukou a vytvoříme bílou jíšku. Pak zalijeme vývarem, dobře zamícháme a vaříme asi 20 minut. Oloupeme jablko, nastrouháme a přidáme do vývaru. Přidáme též smetanu, sůl, kari a ještě trochu povaříme. Většinou podáváme k masu.

Labels:

7.5.10

Trojbarevné závitky

4 tenké plátky zadního hovězího masa
4 tenké plátky uzeného masa
4 sterilované okurky nebo 4 lžíce sterilovaného zelí
4 lžíce kečupu
2 lžíce hořčice
2 lžíce hladké mouky
1 cibule
sůl
pepř
2 lžíce oleje
1/2 hrnku vývaru



Hovězí plátky nejdříve naklepeme, osolíme a opepříme podle chuti, potřeme kečupem. Naklepeme si uzené maso a položíme je na hovězí plátky, potřeme je hořčící a pokladme je okurkami nebo zelím. Plátky stočíme, omotáme je nití a posypeme malinko moukou. Osmahneme si na oleji pokrájenou cibuli a plátky opečeme ze všech stran. Podlijeme pak vývarem a dusíme, až nám maso změkne. Z hotových závitků nezapomeneme odstranit nit a podáváme ke konzumaci.

Labels:

6.5.10

Drožďová s paprikou

5 hrnků vody
1 kostka droždí
1 lžíce tuku
1 červená paprika
1 zelená paprika
sůl
1 žemle
tuk na opečení


Když máme rozehřátý tuk tak do něj rozdrobíme droždí a osmahneme ho. Přilijeme vývar, přidáme na nudličky nakrájené papriky. Poté osolíme a vaříme dokud papriky nezměknou. Nakrájíme a opečeme žemli a je polévka připravená ke konzumaci.

Labels:

4.5.10

Zelňačka

6 hrnků vody
1 malá sklenice sterilovaného zelí
1 nožička klobásy
1 feferonka
2 brambory
1 kelímek zakysané smetany
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžička papriky
kmín
sůl


Do vroucí vody vmícháme pokrájené sterilované zelí, brambory které jsme si nakrájeli na kostky, nakrájenou klobásu na kolečka a feferonku. Osolíme to, přisypeme kmín a dáme vařit. Až změknou brambory tak do polévky vlijeme smetanu, ve smetaně jsme si rozmíchali mouku s paprikou. Dáme krátce povařit.

Labels:

2.5.10

kulinářské recepty

Karlovarské placky
Suroviny Postup
1kg vařených brambor
½ kg hrubé mouky
sůl
náplň:
4 cibule
150g uzených žebírek
malé lečo
pepř
50g žampiónů
Těsto z vařených brambor a hrubé mouky rozdělíme na bochánky, z kterých vyválíme placky a necháme v chladu. Připravíme směs z uvařených na kously nakrájených žebírek, které smícháme se zesklovatělou cibulí, žampióny a přidáme lečo, sůl, pepř.
Placky plníme směsí, přeložíme a smažíme.



Široké nudle
Suroviny Postup
500g nudlí
200g kuřecích prsou
150g žampiónů
1ks pórku
250 ml šlehačky
200g sýru eidam
sůl
pepř
bazalku
sójovou omáčku
worchestr
V osolené vodě uvařené těstoviny smícháme se směsí, kterou připravíme na pánvi z orestovaného masa, žampionů, pórku, smetany a koření. Vše dáme do zapékací misky a posypeme sýrem.
Pečeme při 200°.

Labels:

kulinarske recepty: May 2010