16.3.10

Suroviny Postup
500 g mletého masa
1 plechovku drcených rajčat
2 papriky
1 lilek
1 feferonka
cukr, sůl, oregano, 3 stroužky česneku
1 menší cibule
rajský protlak Mleté maso osmahneme na česneku a cibuli, přidáme drcená rajčata, papriky, feferonku, lilek, protlak, koření, trochu vody. Dusíme do měkka.






Suroviny Postup
4 plátky vepř. masa
½ kg brambor
sůl, pepř, kmín, polévkové koření, steakové koření
¼ l šlehačky Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme. Oloupeme brambory, nakrájíme je na plátky, opět okořeníme a naklademe na dno nevymazaného kastrolu. Na ně položíme maso, pak opět brambory, které znovu okořeníme. Poté zalijeme šlehačkou , přiklopíme pokličkou a v troubě pečeme 40-60minut .

Prívarok z dýně či cukety
Suroviny Postup

1 menší cuketu
1 kelímek zakysané smetany
1 kelímek sladké smetany
100 g točeného salámu
sůl, pepř,cukr,ocet
1 vejce
1 klobáska
Z másla a hladké mouky si uděláme zásmažku, zalijeme studenou vodou, mícháme a přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu.. Osolíme, opepříme, krátce povaříme. Uděláme „zátrepku“ ze sladké a zakysané smetany, vlijeme za stálého míchání do odstaveného pokrmu, opět povaříme. Odstavíme a dochutíme octem, nebo cukrem. V této omáčce uvaříme točeňák. Jíme s restovanými brambory, volským okem a opečenou klobáskou.

Zapečená brokolice
Suroviny Postup

600g brokolice,
500g uvařených brambor,
l kelímek zakysané smetany nebo jogurtu,
2 vejce, l lžíce škrobové moučky, 2 lžíce strouhaného křenu sůl, pepř
10 dkg šunky
Brokolici uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozebereme na růžičky. Do vymazané misky nebo pekáče naskládáme na kolečka nakrájené brambory, které osolíme, opepříme naklademe na to růžičky brokolice, nasekanou šunku , nastrouhaný křen a vše zalijeme zálivkou ze zakysané smetany, vajec a škrobové moučky . Jako poslední vrstvu poklademe opět plátky uvařených brambor, které rovněž osolíme, opepříme a pokmínujeme.

kulinarske recepty: March 2010