2.2.10

Kuřecí čína
Suroviny: Postup:
Kuřecí prsa
1 vejce
škrobová.moučka
lžíce sojové omáčky
½ lžičky kari
¼ lžičky zázvoru
olej
pórek
3 stroužky česneku
zelí
1 zelená paprika
20 dkg žampiónů
ředkvičky Maso nakrájíme na nudličky a naložíme do nálevu z vejce rozšlehaného s lžící sojové omáčky, kari koření a zázvoru.
Na oleji osmažíme naložené kuřecí nudličky. Přidáme pórek, česnek, bílé zelí, žampiony,ředkvičky a čínské zelí. Promícháme a dochutíme solí, pepřem a.sojovou omáčkou. Zalijeme troškou vody a nakonec zahustíme škrob.moučkou .


Pikantní kuře na koření
Suroviny:
Kuřecí prsa
1 cibule
máslová jíška
lžička kari
lžička orientálního koření
¼ lžičky zázvoru
špetka muškátového květu
pepř
½ lžičky drceného kmínu
2 bobkové listy
10 kuliček pepře
7 kuliček nového koření
tymián
majoránka
chilli koření
olej Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme, osolíme a zprudka osmažíme. Přidáme cibuli a koření, které vložíme do gázového sáčku a s ním pak do omastku. Orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem .Podusíme a zahustíme světlou jíškou.
Příloha: Brambory nebo bramborová kaše.









Filé zapečené s nivou
Suroviny: Postup:
4 porce filé
15 dkg nivy
5 vajec
olej
koření na ryby Filé posypeme kořením na ryby a na pánvi zprudka opečeme. Vložíme do vymazaného pekáčku. Filé zalijeme rozšlehanými vejci a posypeme nivou. Dáme do vyhřáté trouby zapéci. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.


Krabí těstoviny se zeleninou
Suroviny: Postup:
¾ kg těstovin
dvoje krabí tyčinky
½ čínského zelí
1 pórek
1 paprika
3 stroužky česneku
2 vejce
1 dcl mléka
20 dkg sýra
olej
lžička zelen.koření
lžička orientálního koření
½ lžičky zázvoru
½ lžičky ml.kmínu
lžíce sojové omáčky pepř Krabí tyčinky nakrájíme nadrobno. Na pánvi zprudka orestujeme krabí tyčinky, papriku, česnek, pak přidáme zelí a pórek a koření Přidáme předvařené těstoviny a promícháme. Dáme do pekáčku, zalijeme vejcem rozšlehaným s mlékem a dáme do trouby. Patnáct minut před dokončením posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme.
























Řízky česnekovohořčičné
Suroviny: Postup:
4 vepřové řízky
2 vejce
strouhanka
mouka
olej na smažení
na marinádu:
1 lžíce hořčice
pepř
4 lžíce oleje
1 lžíce drceného česneku Maso naklepeme,nařízneme a potřeme marinádou z hořčice, česneku, oleje, pepře a soli. Pak maso obalíme v mouce ,vajíčku, strouhance a znova ve vajíčku a smažíme dozlatova.
Příloha-brambory nebo bramborová kaše a zelný salát nebo okurka.









Bolivijská kuchyně
Avokadový salát s tousty
Suroviny Postup
1 avokádo
1 rajče
½ červené cibule
olivový olej
sušená máta
sůl
bagetka - menší Avokádo nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno a také rajčata nakrájíme na malé kostky. Ochutíme olejem, solí a mátou. Promícháme a podáváme na toustech z bagety.




Banánová polévka – sopa de platano
Suroviny Postup
2 zelené banány k vaření (verdes)
300 g hovězího masa s kostí
2 rajčata
2 brambory
2 stroužky česneku
250 g směsi zeleniny do polévky
sůl
olej
petrželka Maso dáme vařit do osolené vody, po 25 minutách přidáme zeleninu, kterou jsme nejdříve orestovali na pánvi. Banány rozšťoucháme a rychle je svaříme s osolenou vodou – aby nezčernaly. Pak je přidáme do polévky. Osolíme a asi 40 minut povaříme. Podáváme sypané sekanou petrželkou.

Silpancho
Suroviny Postup
600 g hovězího zadního
3 vejce
2 cibule
2 rajčata
2 zelené chilli papričky
5 brambor
250 g rýže
strouhanka
olej
sůl
pepř Brambory nakrájíme na kolečka a uvaříme je. Pak je osmažíme na oleji. Rýži uvaříme. Maso nakrájíme na plátky, osolíme a obalíme ve strouhance, pak rozklepeme dotenka a osmažíme. Cibuli, rajčata a chilli papričky nakrájíme na kostičky a naložíme na chvíli do směsi soli a oleje. Z vajec usmažíme volská oka a na talíř dáváme- rýži, na ní smažené brambory, pak maso, na něj volské oko a na něj zeleninu.


IMPROVIZACE A LA ČÍNA
Suroviny Postup
200g kuřecího masa ( můžeme použít jakékoliv )
rostlinný olej
šálek vody
polévkové koření
čínské koření - směs
čínskou polévku
solamyl
sojová omáčka
čerstvou nebo mraženou zeleninu, kterou máme po ruce
čerstvý chléb Z čínské polévky si ušetříme polovinu dávky koření. Maso nakrájíme na kostičky, prudce orestujeme na rozpáleném oleji, podlijeme půlkou šálky vody – posypeme kořením z polévky event. Směsí „Čína a dusíme 10 minut.
V misce rozšleháme 1 a půl lžičky Solamylu, v trošce vody, přidáme dvě lžíce sojové omáčky a vlijeme na pánev. ( Smažit můžeme rovněž s jakoukoli čerstvou zeleninou i mraženou, kterou máme po ruce)
Podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem.


ZAHRADA V HRNCI
Suroviny Postup
1 / 2 kg předního hovězího masa, sůl, pepř
olej
5 cibulí
1l vína
5 mrkví
3 kedlubny
6 celerových řapíku
6 rajčat
400g zelených fazolek
1 lžíce tymiánu
3 bobkové listy
veka Maso nakrájíme asi na dvoucentimetrové kostičky, osolíme, opepříme a postupně opečeme na oleji dohněda. Pak osmažíme cibuli, přidáme zpět maso, zalijeme vínem, přidáme na špalíčky nakrájenou mrkev, kedlubny, celerové řapíky, oloupaná rajčata, zelené fazolky, tymián, bobkový list. Vyjmeme bobkový list a podáváme v kotlíku nebo polévkové misce s vekou.

kulinarske recepty: February 2010