7.10.08

2.
Díl č. 132 Datum vysílání 12. 6. 2004
Bolivijská kuchyně I.
1. Llajua – ostrá omáčka
Suroviny Postup
8 rajčat
4 červené chilli papričky (bez semínek)
3 zelené chilli papričky
(bez semínek)
1 lž nakrájené bílé cibule
mátová sůl Rajčata rozkrojíme na půlky a vydlabeme dužinu a šťávu do nádoby. Rozmixujeme chilli papričky, cibuli a rajčata na pastu, přisypeme sůl a znovu mixujeme, přidáme ještě vnitřky rajčat a opět promícháme.




2. Arašídová polévka – sopa de maní
Suroviny Postup
3 hovězí žebírka
4 brambory
100 g hrášku
100 g zelených bobů
200 g mletých arašídů
2 cibule
2 rajčata
2 stroužky česneku
sůl
kmín
oregáno
mleté žluté chilli papričky
petrželka
olej Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme, spaříme a oloupeme rajčata a orestujeme nakrájený česnek.
Dáme vařit vodu a těsně před varem do ní vložíme maso. Pak přidáme sůl, oloupaná rajčata, orestovanou cibulku, kmín, oregano,chilli a orestovaný česnek. Nakonec vmícháme mleté arašídy. Vaříme dokud maso nezměkne a pak přidáme boby, hrášek a brambory. Vaříme dokud nezměknou. Na talíři sypeme sekanou petrželkou.

3. Escabene de pollo – asi by bylo vhodné začít vaření tímto jídlem aby vystydlo a ztuhlo!
Suroviny Postup
1 kuře
6 stroužků česneku
2 cibule
100 ml oleje
100 ml octa
sůl
pepř
Příloha:
250 g bramborového salátu Kuře naporcujeme a dáme vařit do vody s česnekem. Přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtky, sůl, pepř ocet a olej. Necháme vařit dokud kuře nezměkne. Pak odlijeme polovinu vývaru a zbytek necháme vychladnout a ztuhnout. Podáváme chlazené s bramborovým salátem.







Díl č. 134: Datum vysílání: 14.6.2004
1. Žemlová polévka - Petr
Suroviny: Postup:
3 housky
bujón
2 vejce
sůl
zel. koření
petrželová nať
kořenová zelenina
uzenina Starší housky nalámeme na kousky a dáme je vařit do 1,5 l vody. Přidáme bujón a vaříme asi 10 minut. Pak pomalu rozšleháme a za stálého míchání přidáme vejce. Dochutíme solí, zel.koření a vaříme ještě 3 minuty. Na talíři posypeme petrželovou natí. Polévku můžeme vylepšit přidáním nastrouhané kořenové zeleniny a uzeniny.



2. Česneková omáčka - Petr
Suroviny: Postup:
Omáčka:
4 lžičky másla
4 lžíce mouky
2 dcl mléka
2 párky
10-20 stroužků česneku
sůl
pepř Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a mlékem. Rozšleháme a 10 min povaříme .Do omáčky vložíme na kolečka nakrájený párek a česnek, popřípadě dosolíme a opepříme. Můžeme zjemnit mlékem či smetanou. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem.

3. Kudlásková polévka - Drahomíra
Suroviny: Postup:
50 dkg brambor
1 cibule
1 bujón
kmín
zel.koření
2 lžičky majoránky
5 lžic hladké mouky Brambory nastrouháme,část vody slijeme. Osolíme, dáme lžičku majoránky a mouku. Cibuli nakrájíme, na oleji osmažíme, zalijeme vodou, přidáme bujón, kmín a majoránku. Přidáme trochu jíšky a vkládáme lžící nočky. Trochu bramborové hmoty si necháme v mise, rozředíme vodou a nalijeme do polévky. Dochutíme zeleninovým kořením.

4. Játrová omáčka - Drahomíra
Suroviny: Postup:
½ kg hovězích jater
cibule
hladká mouka
sůl,pepř
pol.koření Na oleji zpěníme cibuli Přisypeme .mouku a uděláme zlatavou jíšku kterou zalijeme vývarem z jater. Uvařená a vychladlá játra nastrouháme na jemné nudličky. Základní cibulovou omáčku přecedíme a nasypeme nastrouhaná játra. Přivedeme k varu, osolíme. Do omáčky dáme prohřát plátky jater. Podáváme s houskovým knedlíkem .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty