7.8.08

Díl č. 126 Datum vysílání 5. 6. 2004
Helena Štáchová
1.
2. HURVÍNKOVA
3.
Díl č. 127 Datum vysílání 7. 6. 2004
1. Dědova polévka a smažená sýrová kolečka - Hana
Suroviny Postup
100 g másla
50 g hrubé mouky
50 g krupice
2 vejce
1 mrkev
sůl
polévkové koření
nové koření
hřebíček
bobkový list
zelená petrželka
Sýrová kolečka:
200 g eidamu
2 vejce
100 g strouhanky
sůl
olej Z tuku, mouky a krupice připravíme jíšku. Přidáme vejce a necháme ho srazit. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a strouhanou mrkev. Vaříme asi 15 min. Dochutíme polévkovým kořením a sekanou petrželkou.
Sýrová kolečka:
Sýr ustrouháme na hrubším struhadle, přidáme vejce, strouhanku a zpracujeme. Vytvoříme váleček o průměru 4-5 cm a nakrájíme kolečka. Řeznou plochou je obalíme ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji.






2. Brokolicová polévka se smaženými prstýnky - Martin
Suroviny Postup
40 g anglické slaniny
40 g hladké mouky
400 g brokolice
1 česnek
sůl
pepř
polévkové koření
zelená petrželka
Prstýnky:
100 g hladké mouky
1 vejce
olej Slaninu nakrájíme nadrobno, osmahneme ji, zasypeme moukou, zalijeme vodou, osolíme a provaříme. Přidáme očištěnou a nakrájenou brokolici a uvaříme do měkka. Pak brokolici rozmixujeme, přidáme rozetřený česnek, polévkové koření, sůl a pepř.
Prstýnky:
Mouku prosejeme na vál, přidáme vejce a vypracujeme hladké, nudlové těsto. Z něj vyválíme placku, ze které vykrajujeme prstýnky. Ty smažíme v rozpáleném oleji.





Díl č. 128 Datum vysílání 8. 6. 2004
1. Těstovinový salát se zeleninou a krutony - Hana
Suroviny Postup
300 g těstovin
150 g šunky
100 g anglické slaniny
1 řapíkatý celer
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 pórek
1 mrkev
100 g černých oliv
ledový salát
Zálivka:
olej
ocet balsamico
sůl
pepř
2 krajíce chleba na krutony Těstoviny uvaříme a scedíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Pórek,celer a mrkev lehce povaříme. Slaninu nakrájíme na malé kousky, orestujeme a přidáme také nakrájenou šunku. Krajíce chleba nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na oleji. Těstoviny smícháme se zeleninou, s orestovanou slaninou a šunkou. Přelijeme zálivkou připravenou z octa, oleje, soli a pepře. Posypeme chlebovými krutony.

2. Těstovinový salát s Nivou a krůtím masem - Martin
Suroviny Postup
300 g těstovin
300 g krůtích prsou
120 g sýru Niva
150 g bílého jogurtu
vlašské ořechy
2-3 druhy hl. salátů
sůl
bazalka
drcený barevný pepř
olivový olej,
citr. šťáva Krůtí prsa lehce naklepeme, osolíme, obalíme v barevném, drceném pepři a opečeme. Nivu nastrouháme na hrubším struhadle. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme vychladnout a smícháme se sýrem, jogurtem, bazalkou a ořechy. Hlávkové saláty natrháme na větší kousky, ochutíme solí, citrónovou šťávou a na talíři z nich utvoříme hnízdo, do kterého vložíme promíchané těstoviny a obložíme krůtími prsíčky.

Díl č. 129 Datum vysílání 9. 6. 2004
1. Kuřecí směs s kuskusem - Hana
Suroviny Postup
2 ks kuřecích prsou
2 lž hořčice
1 lž škrobové moučky
1 vejce
1 česnek
1 pórek
1 řapíkatý celer
1 paprika
1 lž worchesterové omáčky
1 lž sojové omáčky
100 ml oleje
100 g kuskusu
vývar
sůl
pepř Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Hořčici, škrobovou moučku, vejce, worchesterovou i sojovou omáčku smícháme a osolíme. Do připravené směsi vložíme nakrájené maso a necháme odležet. Po odležení orestujeme na oleji do zlatova a přidáme nakrájený poŕek, celer a papriku.
Kuskus zalijeme horkou vodou, přidáme sůl a necháme asi 10 min. povařit. Pak odstavíme a necháme dojít.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty