22.5.06

Dhal Bhat

250 g rýže
20 g másla

Trkari:
6 brambor
1 malý květák
150 g mraženého hrášku
1 velké rajče
1 velká cibule
1 červená cibule
1 stroužek česneku
čerstvý zázvor
čerstvé listy koriandru
citrónová šťáva
sojová-houbová omáčka
olej
sůl
koriandr
mletá kurkuma
indický kmín
semínko jwano
semínka pískavice
1 sušená chilli paprička
hořčičné semínko

200 g oranžové čočky
1 cibule
3 stroužky česneku
čerstvý zázvor
mletá kurkuma
olej
sůl

1 malé kuře
3 cibule
česnek
čerstvý zázvor
1 sušená chilli paprička
1 velké rajče
50 g kešu oříšků-nasekaných
citrónová šťáva
sojová omáčka
listy koriandru
olej
sůl Rýži uvaříme klasicky nebo použijeme speciální hrnec na rýži. Pro zlepšení chuti ji zjemníme máslem. Vaříme ji bez soli.
Trkari:
Na olej dáme chilli papričku, a ostatní koření, necháme orestovat do hněda. Pak přidáme česnek, zázvor a bílou cibuli, také orestujeme. Přidáme květák, promícháme a podusíme pod pokličkou. Přidáme kurkumu, sůl a dusíme. Pak přihodíme nakrájené brambory a hrášek. Opět podusíme. Vmícháme také nakrájené rajče, citrónovou šťávu a pak přidáme česnekovo-zázvorovou pastu. Přilijeme podle potřeby vodu a nakonec přidáme nasekané listy koriandru s cibulí.
Oranžová čočka:
Do horkého oleje dáme nakrájený česnek, zázvor a cibuli. Orestujeme dohněda. Pak přidáme čočku, promícháme, přisolíme, přidáme kurkumu a podusíme. Nakonec vmícháme česnekovo zázvorovou pastu, podlijeme vodou, přikryjeme a vaříme asi 15 – 20 min.
Kuře:
Celé kuře zbavíme kůže a pak nasekáme na menší kousky, cibuli nakrájíme na nudličky, čerstvý zázvor a česnek nakrájíme nadrobno.
Do horkého oleje dáme chilli papričku, koření a orestujeme do hněda. Pak přidáme česnek, zázvor a cibuli. Orestujeme a přidáme kuře. Osolíme, okořeníme a necháme dusit. Vmícháme kešu oříšky a přidáme další koření. Promícháme, přidáme nakrájené rajče, citrónovou šťávu, česnekovo-zázvorovou pastu, promícháme, podlijeme a vaříme do měkka. Nakonec dáme nadrobno nakrájené listy koriandru.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty: Dhal Bhat