13.10.05

tip na kolace

Pro výrobu větších koláčů budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 120 g cukru, 150 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, špetku soli, 3 dl mléka, citrónovou kůru, balíček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu; na ozdobu pak l vejce, rozinky, višně, ořechová jádra. Nejprve do mísy prosijte mouku, do důlku uprostřed zadělejte kvásek z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka. Pak nechte vykynout. Přidejte cukr, mouku, vlažný tuk a mléko, v němž jste rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky. Vypracujte měkké těsto, které rozdělte na čtyři kousky. Z nich vytvarujte bochánky, které položte na pomaštěný plech. Dnem skleničky vytlačte do středů koláčků důlky, které pak vyplňte nádivkami a ozdobami. Ještě před tím, než koláče ve vyhřáté troubě budete 20-30 minut péci, pomažte okraje rozkvedlaným vejcem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty: tip na kolace