27.9.05

kapustnice

Ingredience: 1 kg kysaného zelí (nejlépe domácího), 2 nožičky domácí uzené klobásy, 2 nožičky koupené uzené klobásy, 2 nožičky neuzené klobásy, 2 x 250 ml smetany ke šlehání, 3-4 plné hrsti sušených hub, 4 lžíce hladké mouky
Postup přípravy: Uvedené množství je na 4-5 litrový hrnec.
Kysané zelí propláchneme ve studené vodě podle potřeby (pokud je příliš kyselá, i dvakrát). Zelí vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, do hrnce k zelí vložíme všechny druhy klobás. V první fázi přípravy dáváme pozor na klobásu. Cca po 20-30 minutách klobásy vyjmeme na talíř a nakrájíme na kolečka. Zelí dále vaříme, dokud není měkké. V misce důkladně rozmícháme hladkou mouku se smetanou. Přidáme do vařícího se zelí. Necháme přejít varem min. ještě 5 minut. Do jiné misky jsme vložili sušené houby a zalili studenou vodou. Necháme převařit alespoň 5 minut. Nakonec vložíme do polévky převařené sušené houby a vložíme nakrájenou klobásu.
Bez této polévky pro mne neexistují ty pravé Vánoce.

1 Comments:

At 8:27 AM, Anonymous Anonymous said...

uz tam k dokonalosti chybi jen bucek :-)

 

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty: kapustnice