31.8.05

ovocny dort

* 175 g másla
* 100 g cukru
* 2 vejce
* 125 g polohrubé mouky
* 50 g mletých mandlí
* 3 lžíce solamylu
* 1 lžičku prášku do pečiva
* papír na pečení

* Na náplň:

* 1 sklenici půlených broskví
* 6 plátků želatiny
* 3 kelímky smetany ke šlehání
* 2 lžíce cukru
* 100 ml vaječného likéru
* 2 lžíce sekaných pistácií

Příprava:

1. Tuk s cukrem ušleháme do pěny a přidáme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solamylem a mandlemi a vmícháme do krému. Dortovou formu vyložíme papírem, naplníme těstem a uhladíme. V předehřáté troubě (200 °C) pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort vyndáme a necháme vychladnout ve formě.
2. Broskve necháme okapat a šťávu zachytíme. 2 půlky broskví odložíme, zbytek pokrájíme na kostičky. Do studené vody namočíme želatinu. 2 kelímky smetany ušleháme s cukrem. 2 lžíce likéru dáme stranou, zbytek vmícháme spolu s broskvemi do šlehačky.
3. 100 ml broskvové šťávy zahřejeme, vymačkanou želatinu v ní rozpustíme a přidáme do šlehačky. Tou potřeme korpus ve formě a dáme na 1 hodinu do chladna.
4. Zbylé broskve nakrájíme na proužky. Poslední smetanu ušleháme a naplníme jí zdobící sáček. Dort uvolníme z formy a ozdobíme šlehačkou a kousky broskví. Povrch ozdobně pokapeme zbylým likérem a posypeme sekanými pistáciemi. Až do podávání necháme dort uložený v chladničce.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty: ovocny dort