6.5.07

Houbanec

Potraviny:
8 housek, 1 l mléka, větší množství sušených hub, 2 lžíce krupice, 3 vejce, sůl, pepř, 5 stroužků česneku, 1/4 kostky rozpuštěného tuku.

Postup:
Housky nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme scezené uvařené a mírně osolené houby, krupici, vejce, sůl, pepř, česnek, vlijeme rozpuštěný, mírně vychladlý tuk a vše zamícháme dohromady. Dle chuti můžeme přidat česnek nebo sůl. Za občasného promíchání necháme do druhého dne odležet. Pak celou hmotu vylijeme do hlubšího plechu, nemusíme mastit, tuk je již uvnitř a necháme při 150°C péct, dokud houbanec na povrchu nezrůžoví a nevytvoří se při krajích kůrka. Houbanec je tradiční oběd v Krkonoších na Štědrý den, ale dá se připravovat po celý rok, je chutný jak teplý, tak studený.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty: Houbanec