6.11.05

kvetakovorybi polevka

50 g másla, 2 velké, nejlépe sladké bílé cibule, nahrubo nasekané, 2 řapíky celeru, drobně nakrájené, 2 stroužky česneku, jemně nakrájené, špetku mletého chilli koření
kostku zeleninového vývaru, velkou špetku ,nitek‘ šafránu nebo,1/4 lžičky mletého
,450 g uzené ryby (filátka s kůží), 250 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kousky, 1 středně velký květák, rozebraný na růžičky, malou hrst nasekaného čerstvého koriandru
Máslo dejte do velkého silnostěnného hrnce a na mírném plameni rozpusťte. Vsypte cibuli, celer i česnek a za občasného promíchání smažte asi deset minut – zelenina by neměla chytit barvu. Poprašte chilli a smažte ještě minutu.
V jiném hrnci uveďte do varu dva litry vody, přidejte bujon v kostce a rozpusťte. Posypte šafránem, snižte teplotu tak, aby vývar jen jemně vřel, a přidejte do něj rybu. Povařte tři minuty, pak rybu vyjměte a uchovejte stejně jako vývar.
Do hrnce se zeleninou přidejte brambory, promíchejte, zalijte šafránovým vývarem, uveďte do nepříliš prudkého varu a napůl zakryté pokličkou deset minut povařte. Vsypte květák, osolte a opepřete, povařte zhruba dvacet minut, až je všechno úplně měkké. Pak polévku částečně nebo úplně rozmixujte.
Vraťte do hrnce a znovu uveďte do mírného varu. Z ryby stáhněte kůži, vidličkou maso rozdělte na jednotlivé dílky a zkontrolujte, jestli v nich nejsou malé kosti. Spolu s koriandrem přidejte do polévky, podle chuti ji dokořeňte a podávejte velmi horkou.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

kulinarske recepty: kvetakovorybi polevka