22.5.08

Kuře

KUŘE PO PROVENSÁLSKU
Potřebujeme: 1 kuře, sůl, pepř, 70 g oleje, 50 g rostlinného tuku, 2 dl bílého vína, 2 stroužky česneku, 250 g rajčat, 50 g černých oliv, lžičku bazalky.
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a na horkém oleji po obou stranách prudčeji opečeme. Porce přendáme na tukem vymazaný pekáček, podlijeme vínem, přidáme prolisovaný česnek, spařená, oloupaná a nakrájená rajčata bez jader, olivy, bazalku a dusíme zvolna ve vyhřáté troubě doměkka. Podáváme s brambory, rýží či hranolky.
KUŘE PO CHALUPÁŘSKU
Potřebujeme: kuře, 50 g tuku, 1dl vody.
Marináda: 3 lžíce oleje a kečupu, lžíci citrónové šťávy, lžičku worcesteru, 1/2 lžičky mleté papriky a cukru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř.
Do oleje přidáme kečup, rozšleháme, přidáme zbylé ingredience a vše dobře promícháme. Kuře naporcujeme na čtvrtky, potřeme marinádou, vložíme do nádoby, zalijeme zbylou marinádou a necháme v chladu půl dne odležet. V pekáčku rozpustíme tuk, vložíme kuře i s marinádou, podlijeme vodou, přiklopíme a v mírně horké troubě pečeme za občasného přelévání šťávou a dolévání vody. Dopékáme odkryté.

Labels:

19.5.08

PEČENÉ KUŘE PO STAROČESKU

Potřebujeme: 1 kuře, sůl, citrónovou šťávu, zázvor, 60 g másla, 3 dl vývaru, 25 g hladké mouky, 250 g smetany, 50 g mandlí.
Kuře naporcujeme, osolíme, zakapeme citrónovou šťávou, posypeme zázvorem, vložíme do vymazaného pekáčku, zastříkneme vývarem a pečeme pod poklicí v mírně horké troubě doměkka. Během pečení kuře přeléváme vypečenou šťávou. Měkké kuře vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, zalijeme vývarem a povaříme. Nakonec přidáme smetanu, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Na talíři kuře přelijeme omáčkou a posypeme opraženými, oloupanými a nasekanými mandlemi.

Labels:

15.5.08

Kuře pečené po maďarsku

Potřebujeme: 1 kuře, sůl, 10 g mleté papriky, sekanou petrželku, 20 g oleje, 50 g slaniny, 200 g karotky, 200 g kedluben, 150 g veky, kousek másla.
Kuře opaprikujeme, osolíme a do břišní dutiny vložíme snítku petrželové nati. Prsíčka a stehýnka protáhneme proužky slaniny a pak kuře stáhneme provázkem. V pekáči rozškvaříme tuk z kuřete, na něj vložíme kuře prsíčky dolů a pečeme v troubě za občasného podlévání a obracení doměkka. Nakonec potřeme kuře máslem, aby dostalo pěkný lesk a zprudka je opečeme. Zeleninu nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji, podlijeme vývarem, dusíme doměkka. Veku nakrájíme na kostičky, promícháme se zeleninou, zakápneme máslem a podáváme ke kuřeti.

Labels:

2.5.08

CHALUPÁŘSKÁ PÁNEV

Potřebujeme: 500 g malých brambor, 150 g slaniny, 250 g malých cibulek, 20 g másla, pepř, sůl, pažitku. Brambory vaříme v osolené vodě ve slupce 20 minut.
Slaninu nakrájíme na proužky, cibuli na osminky. Na suché pánvi opražíme slaninu, přidáme oloupané celé brambory a cibuli. Na tuku dozlatova opečeme. Podle chuti okořeníme pepřem, osolíme a vmícháme sekanou petrželku.

kulinarske recepty: May 2008