30.7.07

ZAPEČENÉ BRAMBORY S OKOUNEM

Potřebujeme: 750 g brambor, sůl, 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 250 g mléka, 250 ml zeleninového vývaru, 5 lžic hořčice, pepř, muškátový oříšek, 800 g kapusty, 750 g filé z mořského okouna, 4 lžíce citrónové šťávy, 100 g slaniny.
Neoloupané brambory uvaříme. Rozpustíme máslo, osmahneme mouku, za míchání zalijeme mlékem a vývarem, necháme přejít varem, osolíme, opepříme a přidáme hořčici a strouhaný muškát. Kapustu rozebereme na listy a 5 min. povaříme. Filé pokapeme citronem, osolíme a nakrájíme na kousky. Brambory nakrájíme na plátky, slaninu na kostičky. Kapustu, filé a brambory střídavě vrstvíme do vymaštěné formy. Zalijeme omáčkou, posypeme slaninou. Zapékáme v troubě asi 20 min.

Labels: ,

29.7.07

Kuřecí medajlonky

Kuřecí maso, sůl, pepř, grilovací koření, oregano, bazalka, olej, kompotované meruňky nebo broskve, plátky šunky, plátky sýra,
listy hlávkového salátu.
Maso nakrájíme na plátky, které zlehka naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, oreganem, bazalkou a osmažíme v rozpáleném oleji. Potom plátky urovnáme do pekáče a polijeme výpekem (ze smažení). Na každý plátek položíme polovinu ovoce, plátek šunky, plátek sýra a zapečeme v troubě. Při podávání klademe porce na list hlávkového salátu. Podáváme s brambory nebo hranolky.

Labels:

Kuře podle Jany

1 kuře
40 dkg tvrdého sýra
1 šlehačka
20 stroužků česneku
sůl
pepř
pálivá paprika


Kuře osolíme, opepříme a opaprikujeme. Takto okořeněné kuře poskládáme do pekáče, poklademe česnekem nakrájeným na tenké plátky, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou (víc nepodlívat) a dáme péct na 1 hodinu do trouby (pečeme na 200 stupňů). Podáváme s bramborem.

Labels:

26.7.07

Kuře s pomerančovou šťávou

1 kuře, 3 stroužky česneku, 100g oleje, 1 lžička sladké papriky, šťáva ze dvou pomerančů, 2 lžíce citronové šťávy, kostka masoxu, sůl.
Česnek utřeme se solí a promícháme s paprikou. Kuře rozporcujeme a připravenou pastou potřeme. Podlijeme je malým množstvím vývaru z masoxu a pod pokličkou pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení kuře mírně podléváme šťávou z citrusů.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo s chlebem.

Labels:

SEGEDÍNSKÉ KARBANÁTKY S BRAMBORY

Potřebujeme: 450 g mletého hovězího masa, 75 g anglické slaniny, 100 g šalotky, 250 g kysaného zelí, petrželku, 75 g strouhanky, vejce, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 3 červené papriky, 500 g menších brambor, 10 lžic oleje, 30 g másla, 1/2 lžičky kmínu, citr. kůru. Slaninu nakrájíme na kostičky a dokřupava rozškvaříme. Drobně pokrájenou šalotku osmahneme na slanině. Zelí dáme okapat, vymačkáme a nahrubo pokrájíme. Maso prohněteme se strouhankou, polovinou sekané petrželky, slaninovou směsí, zelím, vejcem, lžící papriky, pepřem a solí. Vytvarujeme osm karbanátků. Papriky rozčtvrtíme, očistíme a grilujeme 8 min., pak je oloupeme a nakrájíme na kosočtverečky (velké 1,5 cm). Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 min. opékáme na 6 lžících oleje. Vmícháme kousky paprik, sekanou petrželku a kmín a podle chuti osolíme. Karbanátky smažíme po každé straně pět minut na zbytku oleje. Pak do něj přidáme máslo a lžíci papriky. Karbanátky před podáním posypeme citrónovou kůrou.

Labels: ,

24.7.07

Krůtí prsa na víně

1větší krůtí prsa, 1/8 másla, 1 cibule, sklenka bílého vína, lžička hladké mouky, sůl, grilovací koření.
Bylinkové máslo: 2 lžíce másla, 1 malá cibulka, petrželová nať, sůl.
Dvě lžíce másla rozmícháme se špetkou soli, vmícháme velmi jemně nakrájenou cibulku a petrželku.Bylinkové máslo můžeme dochutit několika kapkami citronu a worcesterské omáčky. Směs vložíme do alobalu a vytvarujeme váleček, který zmrazíme. Pak z něj nakrájíme
špalíčky, protkneme jimi krůtí prsa, osolíme je a lehce poprášíme grilovacím kořením. Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno
nakrájenou cibuli, vložíme připravené maso a osmahneme ze všech stran. Pozor, aby se máslo nepřepalovalo. Poté podlijeme vínem s trochou vody a za občasného přelití a podlití upečeme v troubě dočervena. Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, výpek zaprášíme
moukou, osmahneme, zalijeme vodou a povaříme. Maso přelité šťávou podáváme s vařenými brambory.

Labels:

23.7.07

HOVĚZÍ NA ŠPEJLI

Potřebujeme: 600 g tučnějšího hovězího masa, 3 lžíce sádla, 3 cibule, 3 větší brambory, 4 papriky, 4 rajčata, sůl.
Maso nakrájíme na kostky a posolíme, papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli, rajčata a brambory na kolečka tloušťky 1 cm. Na špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriku, rajčata a brambory. Osolíme a opékáme v troubě nebo na rožni za častého polévání, dokud maso nezměkne.

Labels:

20.7.07

STRÁŽNICKÝ ŠÍP

Potřebujeme: 600-700 g hovězího masa ze svíčkové, sůl, pepř, 250 g uzené klobásy, 5 lžic oleje, 3 lžíce másla, cibuli, 1/2 lžičky chilli koření, 2 kapie, 200 g sterilovaného hrášku, 2 lžíce kečupu, 200 g rýže, 3 hřebíčky.
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a střídavě s kolečky klobásy napichujeme na jehlice. Na rozehřátém oleji maso ze všech stran dozlatova opečeme a v horké troubě dodusíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme chilli, trochu osmahneme, přidáme nakrájené kapie, hrášek, kečup, podusíme, přidáme předem s hřebíčky uvařenou rýži, promícháme, prohřejeme a podáváme s masem.

Labels:

17.7.07

kuře s nádivkou

1 kuře, sůl, koření na kuře, grilovací koření, 2 lžíce másla, vývar na podlití.
Nádivka: 1 lžíce másla, 2 vejce, 2 žemle namočené v mléce, sůl, petrželka, 50g slaniny, špetka muškátu, strouhanka.
Kuře očistíme, osolíme, potřeme kořením na kuře nebo grilovacím kořením a volátko nebo břišní dutinu naplníme nádivkou.
Naplněné kuře sešijeme nebo uzavřeme jehlicemi, podlijeme vývarem z masoxu nebo vodou, potřeme máslem a pečeme.
Občas přelijeme výpekem, podlijeme vodou a potřeme máslem. Nádivku také můžeme péct zvlášť, zabalenou v dobře promaštěném alobalu, který po zapečení otevřeme, aby nádivka zezlátla. Podáváme s brambory.
Příprava nádivky: máslo utřeme se žloutky, osolíme, přidáme vymačkané žemle, nasekanou petrželku a na nudličky nakrájenou slaninu.
Okořeníme špetkou muškátu, vmícháme hustý sníh z bílků a zahustíme strouhankou.

Labels: ,

15.7.07

ŽIVÁŇSKÁ PEČENĚ

Potřebujeme: po 250 g hovězí svíčkové, vepřové kýty a skopové kýty, sůl, lžičku sladké mleté papriky, kmín, 4 cibule, 250 g slaniny.
Maso nakrájíme na menší plátky vysoké 1 cm, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou, případně kmínem a dáme do kameninové nádoby na několik hodin odležet. Na jehlice napichujeme střídavě jednotlivé druhy masa, na kolečka nakrájenou cibuli, plátky slaniny a grilujeme. Hlavní zásady pro živáňskou pečeni: použít všechny druhy masa a nešetřit cibulí ani slaninou. Podáváme s brambory a obkládáme drobně nasekanou cibulí, hořčicí a kyselou okurkou.

Labels: , ,

ŠVÉDSKÉ ROŠTĚNKY

Potřebujeme: 4 roštěnky, sůl, pepř, 6 lžic oleje, cibuli, lžíci mouky, 1/4 l smetany, 2 kyselé okurky, sardelovou pastu, vývar.
Roštěnky naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme a na půlce oleje zprudka po obou stranách dozlatova opečeme. Vyjmeme, přidáme zbytek oleje, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme roštěnky, podlijeme vývarem, dusíme doměkka, maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme vývarem a povaříme. Přidáme smetanu, na kostičky nakrájené okurky, sardelovou pastu, promícháme, přidáme roštěnky a povaříme. Podáváme s knedlíkem.

Labels: ,

13.7.07

Králík ala zajíc

1 králík
3 mrkve
3 petržele
1 menší cibule
¼ celeru
¼ l zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
10 kuliček celého pepře
4 kuličky jalovce
špetka tymiánu
citronová šťáva




Nálev:
Uvaříme si tolik nálevu aby porce králíka byly v pekáči ponořené.
Petržel, mrkev, celer, cibuli, ocet a potřebné množství vody přivedeme k varu, poté odstavíme a necháme vychladnout.



Očištěného králíka rozdělíme na porce a vložíme do pekáče. Přidáme celý pepř, jalovčinky, tymián a přelijeme studeným nálevem. Zatížíme pokličkou nebo prkénkem a necháme v chladničce 4 dny odležet. Po 2 dnech maso obrátíme. Pak dáme do vyhřáté trouby a přiklopené pečeme asi 90 minut.
Hotové maso přendáme na talíř, zeleninu se šťávou propasírujeme do kastrolu a odpaříme na mírném ohni ½ vody. V hrnku rozkvedláme zakysanou smetanu s hladkou moukou a vmícháme do šťávy. Povaříme 10 minut, vložíme porce králíka, prohřejeme, přisolíme a přichutíme citrónovou šťávou.

Labels:

Králík ala zajíc

1 králík
3 mrkve
3 petržele
1 menší cibule
¼ celeru
¼ l zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
10 kuliček celého pepře
4 kuličky jalovce
špetka tymiánu
citronová šťáva




Nálev:
Uvaříme si tolik nálevu aby porce králíka byly v pekáči ponořené.
Petržel, mrkev, celer, cibuli, ocet a potřebné množství vody přivedeme k varu, poté odstavíme a necháme vychladnout.



Očištěného králíka rozdělíme na porce a vložíme do pekáče. Přidáme celý pepř, jalovčinky, tymián a přelijeme studeným nálevem. Zatížíme pokličkou nebo prkénkem a necháme v chladničce 4 dny odležet. Po 2 dnech maso obrátíme. Pak dáme do vyhřáté trouby a přiklopené pečeme asi 90 minut.
Hotové maso přendáme na talíř, zeleninu se šťávou propasírujeme do kastrolu a odpaříme na mírném ohni ½ vody. V hrnku rozkvedláme zakysanou smetanu s hladkou moukou a vmícháme do šťávy. Povaříme 10 minut, vložíme porce králíka, prohřejeme, přisolíme a přichutíme citrónovou šťávou.

12.7.07

JEHNĚČÍ KARBANÁTEK

Potřebujeme: 500 g mletého jehněčího masa, masité rajče, listy salátu, zelenou papriku, 50 g černých oliv, 2 cibule, 70 g balkánského sýra, lžíci oleje, pepř, sůl, 150 g jogurtu, 2 lžíce sekané máty, 2 stroužky česneku, 4 chlebové kulaté dalamánky. Rajče nakrájíme na plátky, salát a papriku na nudličky, jednu cibuli na kolečka, druhou na kostičky, olivy posekáme a sýr rozdrobíme. Maso promícháme s kostičkami cibule, sýrem a olivami, osolíme a opepříme. Vytvarujeme 4 karbanátky, smažíme na oleji 6 min. po každé straně. Jogurt smícháme s mátou a prolisovaným česnekem. Dalamánky rozpečeme, rozkrojíme, do každého dáme salát, karbanátek, papriku, cibuli a rajčata, pokapeme jogurtovou omáčkou.

Labels: ,

10.7.07

Kuře jinak

1 kuře
celer
větší cibule
2 lžíce oleje
cukr
masox
3 lžíce sojové omáčky
9 lžic polévkového koření
špetka chillies
½ lžičky zázvoru
½ lžičky škrobové moučky


Základem je zelenina. Celer nakrájíme na kostičky a spolu s větší nakrájenou cibulí orestujeme na 2 lžících oleje na mírném plameni necelých 10 minut.
Kuře rozdělíme na 10 kousků, pocukrujeme a opečeme na oleji do zlatova. Zalijeme horkou vodou, přidáme zeleninu, masox, 3 lžíce sojové omáčky, polévkové koření, trochu chillies, zázvor a za stálého podlévání dusíme do měkka. Nakonec zahustíme škrobovou moučkou.

Labels:

9.7.07

GRATINOVANÉ ROŠTĚNKY

Potřebujeme: 4 roštěnky, sůl, pepř, lžíci oleje, malou majolku, 100 tvrdého sýra, 3-4 stroužky česneku, vývar.
Roštěnky naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji po obou stranách opečeme dozlatova. V případě potřeby mírně podlijeme vývarem nebo bílým vínem a dopečeme. Z majolky, nastrouhaného sýra a česneku utřeného se solí připravíme gratinovací směs a dobře promícháme. Upečené roštěnky dáme do pekáče, potřeme gratinovací směsí a ve vyhřáté troubě dozlatova zapečeme. Podáváme se smaženými hranolky.

Labels: ,

6.7.07

ZELENINOVÝ GULÁŠ S PÁRKEM

Potřebujeme: 50 g rostlinného tuku, 30 g hladké mouky, 5 dl vody, 800 g mražené zeleniny (jarní, pražská), sůl, 250 g zakysané smetany, citrónovou šťávu, 5 nožiček tenkých párků.
Z tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, rozšleháme, přidáme mraženou zeleninu, osolíme a provaříme. Před koncem varu přilijeme smetanu, dochutíme citrónovou šťávou. Na talíři přizdobíme nožičkou ohřátého párku nebo vejcem uvařeným natvrdo a podáváme s vařenými brambory.

Labels: ,

3.7.07

ROŠTĚNÁ PO CIKÁNSKU

Potřebujeme: 4 roštěnky, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 0,1 dl smetany, lžíci hladké mouky, lžíci mleté sladké papriky, 4 plátky slaniny, sůl.
Ve velké pánvi zpěníme na rozehřátém sádle jemně nakrájenou cibuli, zasypeme ji mletou paprikou a vložíme naklepané, osolené a na krajích naříznuté roštěnky, které prudce po obou stranách opečeme. Potom je mírně podléváme vždy, když se tuk odděluje od šťávy. Smetanu smícháme s moukou a měkké roštěnky zahustíme. Krátce povaříme a podáváme s noky. Na každou porci masa dáme hřebínek opečené slaniny.

Labels: ,

1.7.07

DŘEVORUBECKÝ RYCHLOGULÁŠ

Potřebujeme: 600 g vepřové kýty, pepř, sůl, mletou papriku, 70 g oleje, 150 g žampionů, 250 g tenkých párků, 250 g sterilovaného leča.
Gulášová šťáva: 50 g tuku, 100 g cibule, 25 g hladké mouky, 10 g mleté papriky, 4 dl vývaru, 20 g kečupu, stroužek česneku, sůl, pepř, kmín, majoránku.
Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, paprikou, zarestujeme, zalijeme vývarem, přidáme kečup, utřený česnek, koření a dobře provaříme. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, opaprikujeme a na oleji orestujeme. Přidáme nakrájené párky, žampiony, orestujeme, přidáme lečo bez nálevu, prohřejeme, zalijeme šťávou a povaříme.

Labels: , ,

kulinarske recepty: July 2007