31.5.07

ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ŠPENÁTEM

Potřebujeme: 800 g brambor, 1,5 kg špenátu, cibuli, lžíci oleje, 125 g zakysané smetany, sůl, pepř, 150 g šunky, 4 plátky eidamu, 2 lžíce slunečnicových semínek.
Brambory uvaříme, scedíme a odstavíme. V kastrolu rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm posekanou cibuli. Přidáme špenát a osmahneme. Vmícháme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Předehřejeme troubu na 200°C. Brambory nakrájíme na plátky a ve vrstvách klademe spolu se špenátem do zapékací formy. Šunku a sýr nakrájíme na nudličky a spolu se slunečnicovými semínky jimi posypeme povrch. Zapékáme v troubě asi 10 minut, dokud se sýr neroztaví.

Labels:

30.5.07

PLNĚNÉ KARBANÁTKY S MRKVOVÝM KRÉMEM

Potřebujeme: 500 g mletého masa, 50 g slunečnicových semen, stroužek česneku, petrželku, bazalku, 40 g strouhaného parmazánu, 5 lžic oleje, 80 g strouhanky, lžičku hořčice, vejce, sůl, pepř, 50 g mrkve, 40 g másla, 200 ml zeleninového vývaru z kostky, 3 lžíce smetany, cayennský pepř.
Semena opražíme na suché pánvi a rozmixujeme spolu s česnekem, bazalkou, petrželkou, sýrem a 3 lžícemi oleje. Z masa, strouhanky, hořčice, vejce, pepře a soli vypracujeme hmotu, rozdělíme na osm dílů. Doprostřed vždy dáme lžičku slunečnicové směsi a utvoříme karbanátek. Smažíme na zbývajícím oleji z každé strany 5-6 minut. Mrkev jemně nastrouháme a podusíme na másle. Podlijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 5 min. Rozmixujeme, zjemníme smetanou, osolíme a pikantně okořeníme cayennským pepřem. Mrkvový krém podáváme ke karbanátkům.

Labels:

27.5.07

KUŘECÍ ŠAŠLIK

Potřebujeme: 600 g kuřecích řízků, sůl, pepř, 2 zelené papriky, 4 meruňky, 16 třešňových rajčat, 2 malé cibule, 1 kg vařených masitých brambor, 3 lžíce margarínu, čerstvou bazalku.
Maso nakrájíme na kostky a opepříme, papriky nakrájíme na kosodélníky, meruňky rozčtvrtíme a cibule nakrájíme na osminky. Na špíz střídavě napichujeme maso, papriku, cibuli, meruňky a rajčata. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a dozlatova opečeme na tuku. Osolíme a opepříme. Špízy grilujeme za častého obracení 10 min. a krátce před dokončením osolíme. Podáváme s opékanými bramborami ozdobené bazalkou.

Labels: ,

Vejce se žampiony

Potraviny:
8 vajec, 200g žampionů, 4 lžíce másla, 100g strouhaného sýra, sůl, pepř

Postup:
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme na másle v misce z varného skla. Na žampiony potom vyklepneme vejce a posypeme je strouhaným sýrem. Pokrm zapečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.

Přílohy:
pečivo

Labels: ,

25.5.07

Nadýchaná omeleta s pórkovou náplní

Potraviny:
1 pórek, 1 kg žampionů, 3 lžíce másla, sůl, pepř, sladká paprika, 5 vajec, 100g zakysané smetany, 2 lžíce sekané petrželky

Postup:
Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyté žampiony podle potřeby pokrájíme. Pórek podusíme v 1 lžíci másla, přidáme žampiony a ochutíme solí, pepřem a paprikou. Vaříme na mírném plameni v nepřekrytém hrnci asi 10 minut. Občas zamícháme. Oddělíme bílek od žloutků. Utřeme žloutky se zakysanou smetanou, podle chuti ještě osolíme a opepříme. Ušleháme sníh z bílků a opatrně jej vmícháme do vajíčkové hmoty. Zbylé máslo rozdělíme na dvě pánve a na mírném plameni v něm usmažíme omelety. Občas pánví lehce zatřeseme,aby se omelety nepřichytily. Nakonec do náplně vmícháme pórek. Omelety vyklopíme na talíř, po jejich povrchu rozdělíme náplň a přehneme je. Ozdobíme sekanou petrželkou.

Labels: ,

23.5.07

Smažené spirály

Suroviny: Postup:
2 velké vepřové řízky
anglická slanina
40 dkg paštiky
mouka
strouhanka
vejce
hořčice
olej Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plát položíme 2 plátky anglické slaniny a přes celou délku paštiku.
Potom řízek stočíme a propícháme párátky ve vzdálenosti asi 3 cm. Mezi párátky pak nakrájíme.Vzniklé spirálky obalíme v trojobalu a dozlatova usmažíme.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Labels:

22.5.07

Lesní špízy

Potraviny:
250 g čerstvých hub, 250 g měkkého salámu, 100 g libovější anglické slaniny, 2-3 cibule, 4 rajčata, 2 papriky, saturejka, grilovací koření, drcený kmín, sůl, alobal

Postup:
Houby, salám, slaninu, cibuli a rajčata pokrájíme na plátky, papriku na nudličky. Vše střídavě napichujeme na kovové jehly nebo špejle, posypeme saturejkou, okořeníme, osolíme a zabalíme do alobalu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut.

Labels:

21.5.07

vánoční kuba

Potraviny:
5 lžic sušených hub, 300g krupek, 3 lžíce škvařeného drůbežího nebo vepřového sádla, 1 velká cibule, 1 lžička drceného kmínu, 5 stroužků česneku, půl lžičky majoránky, špetka pepře, sůl

Postup:
Přebrané krupky propláchneme a ve větším množství vody uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a krupky omastíme lžící sádla. Než se krupky uvaří osmahneme na lžíci sádla nadrobno pokrájenou cibuli a hrubě posekaný česnek. Přidáme předem namočené houby, podlijeme vodou z hub, osolíme, vmícháme koření a dusíme doměkka. Podušené houby smícháme s měkkými krupkami, podle chuti ještě přisolíme, vložíme do vymaštěného pekáče, pokapeme zbytkem sádla a zapečeme asi 30 minut v horké troubě.

Labels:

19.5.07

Houbovník

Potraviny:
300g rýže, 2 vejce, 30g strouhaného sýra, 1kg hub, kmín, sůl, petrželka, 1 cibule

Postup:
Rýži uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme a promícháme s 20 g másla, přidáme do zlatova osmaženou cibulku a osolíme. V druhém kastrolku dusíme houby s kmínem a solí. Když jsou hotové, vymažeme si pekáček. Nejdřív do něj dáme vrstvu rýže, houby, petrželka a navrch zas rýži, pokapeme máslem a zasypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 25 minut

Labels:

16.5.07

Houbové ragú

Potraviny:
6 rohlíků, 200ml mléka, 2 cibule, 2 lžíce másla, 1 červená paprika, svazek petrželky, 3 vejce, pepř, sůl, 100g slaniny, 500g žampionů, 1 lžíce mouky, 400ml zeleninového vývaru. 3 lžíce zakysané smetany

Postup:
Rohlíky nakrájené na kostičky namočíme do mléka. Cibuli nadrobno posekáme a podusíme v 1 lžíci másla. Očištěnou papriku nakrájíme na kostičky. Petrželku nadrobno posekáme. Z rohlíku důkladně vymačkáme tekutinu a uhněteme je s petrželkou, vejci a polovinou cibule. Ochutíme pepřem a solí. Vytvarujeme osm knedlíčků, které uvaříme ve slané vodě. Nakrájenou slaninu necháme rozpustit. Houby nakrájíme na tenké plátky. Přidáme je ke slanině a podusíme. Papriku osmahneme v 1 lžíci másla. Přidáme zbytek cibule. Poprášíme moukou, přilijeme vývar a asi 5 minut povaříme. Vmícháme smetanu, slaninu a žampiony. Podáváme s knedlíčky.

Labels:

15.5.07

KNÍŽECÍ GULÁŠ

Potřebujeme: 750 g vepřové kýty, pepř, sůl, 20 g hladké mouky, 75 g slaniny, 125 g cibule, 2 dl vývaru, 200 g žampionů, 30 g rostlinného tuku, 100 g uherského salámu.
Kýtu nakrájíme na silnější nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na nakrájené a rozpuštěné slanině zpěníme pokrájenou cibuli, vložíme maso, orestujeme, podlijeme vývarem a podusíme. Žampiony nakrájíme na plátky, na tuku je orestujeme a dáme do guláše chvíli povařit. Těsně před koncem přidáme na nudličky nakrájený uherský salám a prohřejeme. Podáváme s hranolky, kroketami, rýží a zeleninovým salátem.

Labels: , ,

14.5.07

Houbové řízky

Potraviny:
600g hub, 80g oleje, 50g cibule, 200ml mléka, žemle, 3 vejce, sůl, pepř, petrželka, 20g jemné krupice, 30g hladké mouky, 50g strouhanky

Postup:
Houby dusíme na rozpáleném oleji s posekanou cibulí asi 10 minut. Přidáme v mléce namočenou vymačkanou žemli, sůl, vejce, pepř, petrželku a jemnou krupici. Z dobře promíchané vychladlé směsi formujeme ploché karbanátky, obalíme je a na rozpáleném oleji smazíme po obou stranách do zlatova.

Přílohy:
bramborová kaše, zeleninový salát

Labels:

13.5.07

Bramborové pirohy

1 kg brambor
2-3 lžíce hladké mouky
1 vejce
sůl

Nádivka:

200 g vařeného hovězího masa
cibule
petrželová nať
sůl


Brambory oloupeme, uvaříme doměkka a ještě horké prolisujeme. Přidáme hladkou mouku, vejce a sůl. Z těsta vyválíme placku silnou asi ¾ cm. Vykrajujeme placičky a plníme nádivkou.
Na nádivku umeleme maso, osolíme a opepříme. Smícháme s jemně pokrájenou a osmaženou cibulí a s posekanou petrželovou natí.
Naplněné placičky v polovině přehneme a okraje dobře stiskneme. Obalíme v mouce a osmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme horké s ostřejším salátem.

Labels: ,

12.5.07

Houbové knedlíky

Potraviny:
500g hrubé mouky, droždí, 1 vejce, sůl, mléko, máslo, houby, pepř, česnek

Postup:
Těsto: v trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout. Náplň: do kastrůlku dáme kousek másla a větší množství nakrájených hub. Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek - směs musí být ostrá. Podusíme a necháme vychladnout. Vychladlou směsí plníme knedlíky a vaříme asi 5 minut z každé strany. Když je vyndáme z vody, hned je propíchneme, aby se nesrazily. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem.

Přílohy:
okurkový salát

Labels: ,

10.5.07

ROŠTĚNKY S LIŠKAMI A DIVOKOU RÝŽÍ

Potřebujeme: 250 g směsi divoké rýže, sůl, 300 g lišek (konzerva), svazek jarní cibulky, 2 lžíce másla, 1/2 svazku petrželky, pepř, 4 roštěnky, 2 lžíce oleje, 4 plátky plísňového sýra, 4 lžíce zakysané smetany.
Rýži připravíme dle návodu, lišky necháme okapat, cibulky nakrájíme. Rozpálíme máslo a cibulky na něm 5 min. dusíme. Přidáme houby a dusíme až do odpaření tekutiny. Petržel nasekáme a přisypeme k houbám. Osolíme, opepříme a uložíme do tepla. Maso prudce opékáme v horkém oleji. Okořeníme, na každou roštěnku položíme plátek sýra a necháme ho pod pokličkou rozpustit. Maso podáváme s rýží, houbami a zakysanou smetanou.

Labels: , ,

9.5.07

Houbové karbanátky

Potraviny:
houby dle chuti, sůl, 1 cibule, slanina, česnek, majoránka, 1 lžička Solamylu, 2 lžičky hladké mouky, strouhanka, olej

Postup:
Houby rozkrájíme na malé kousky, trouchu posolíme a vaříme ve vlastní šťávě asi 20 minut. Pak je zcedíme a umeleme. Usmažíme nasekanou cibulku na kousku slaniny, přidáme nasekaný česnek a majoránku. Přidáme Solamyl a hladkou mouku podle množství hub. Promícháme a vytvoříme karbanátky. Pak je obalíme ve strouhance a opečeme na oleji.

Přílohy:
brambory

Labels:

8.5.07

Pagáčiky

Potraviny:
80g droždí, 400g polohrubé mouky, 250g rozemletých škvarků, 4 žloutky, šálek smetany, sklenice bílého přírodního vína, sůl, vejce na potření

Postup:
Z droždí a trochy vlažné vody uděláme kvásek. Přidáme mouku, škvarky, žloutky, smetanu, víno, sůl a vypracujeme těsto. To rozválíme, složíme do šátečku, opět rozválíme a totéž opakujeme několikrát. Z placky 0,5 cm silné skleničkou vykrajujeme kolečka, naskládáme je na plech a necháme kynout asi 3 hodiny. Nakonec pagáčiky potřeme rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě pečeme.

BRAMBORY S MLETÝM MASEM A ZELENINOU

Potřebujeme: 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 300 g mletého hovězího masa, lžičku hořčice, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, po lžičce majoránky, tymiánu a rozmarýnu, 2 pórky, 800 g vařených oloupaných brambor, 600 g rajčat, 250 g strouhaného sýra.
Cibuli i česnek posekáme a dusíme na rozehřátém oleji. Přidáme mleté maso a opečeme. Vmícháme hořčici, rajčatový protlak, sůl, pepř a bylinky. Pórek nakrájíme na kolečka. Podusíme v malém množství vody a necháme okapat. Brambory a rajčata nakrájíme na plátky. Dno zapékací formy vyložíme plátky brambor, posypeme solí, pepřem a trochou sýra. Poklademe polovinou pórku, mletého masa a rajčat. Zakryjeme bramborami, okořeníme, poté přidáme zbývající zeleninu a maso. Nakonec poklademe vrstvou brambor, posypeme zbylým sýrem a pečeme v troubě asi 40 min.

Labels: ,

6.5.07

Čína

40 dkg libového masa
3 lžíce oleje
1 lžíce worcesteru
2 lžíce solamylu
1 lžíce polévkového koření
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 lžička moučkového cukru
1 lžička kari
3 vejce
3-4 cibule


Maso si nakrájíme na kostičky a cibuli na kolečka. Vše smícháme a necháme přes noc odležet v lednici. Smažíme na rozpáleném oleji.

Labels:

Houbanec

Potraviny:
8 housek, 1 l mléka, větší množství sušených hub, 2 lžíce krupice, 3 vejce, sůl, pepř, 5 stroužků česneku, 1/4 kostky rozpuštěného tuku.

Postup:
Housky nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme scezené uvařené a mírně osolené houby, krupici, vejce, sůl, pepř, česnek, vlijeme rozpuštěný, mírně vychladlý tuk a vše zamícháme dohromady. Dle chuti můžeme přidat česnek nebo sůl. Za občasného promíchání necháme do druhého dne odležet. Pak celou hmotu vylijeme do hlubšího plechu, nemusíme mastit, tuk je již uvnitř a necháme při 150°C péct, dokud houbanec na povrchu nezrůžoví a nevytvoří se při krajích kůrka. Houbanec je tradiční oběd v Krkonoších na Štědrý den, ale dá se připravovat po celý rok, je chutný jak teplý, tak studený.

Labels:

5.5.07

Beldy s vinem

Potraviny:
1 kb bedel, decku bílého vína, 1 lžíce oleje, 50g anglické slaniny, šťáva z půlky citronu, pepř, sůl, máslo

Postup:
Hlavičky bedel oloupeme a osmahenme z obou stran prudce na oleji. Pak je zarovnáme do zapékací misky vymazané máslem. Bedly pěkně osolíme a opepříme. Nožičky bedel a anglickou slaninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na zbylém oleji. Potom podlijeme deckou bílého vína ap ovaříme. Tuto směs ochucenou ještě citronovou šťávou přelijeme přes hlavičky bedel. To všechno pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny

Labels:

2.5.07

Omeleta z česnekových brambor

Potraviny:
brambory, olej, pórek, cibule, vegeta, kmín, drcený česnek, pažitka, petrželka, vejce, strouhaný sýr

Postup:
Uvaříme oloupané brambory, sítkem je promačkáme na kostičky. Na hluboké pánvi necháme zesklovatět na oleji pórek, cibulku, přidáme trochu vegety, kmín, drcený česnek, pažitku a petrželku. Zamícháme s připravenými bramborami, zalijeme rozšlehaným vajíčkem a hodně posypeme sýrem. Na mírném ohni zapečeme.

Labels: ,

kulinarske recepty: May 2007