27.2.07

Toast s rokfórem a brokolicí

Suroviny Postup
300 g.brokolice
150 g.rokfór nebo niva toastový chléb
200 g.šunka
100 g.máslo
kečup Brokolici krátce spaříme cca. 2 min., toasty lehce pomažeme máslem z obou stran, položíme na plech
a obložíme šunkou, rozložíme růžičky brokolice a posypeme nastrouhaným sýrem. Vše zapečeme.

1. Zapečené ravioli
Suroviny Postup
400 g. raviol
200 g.žampionů
1 plechovka loupaných rajčat (400 g).
olivový olej
150 g. zakysané smetany
100 g.parmazánu Ravioli uvaříme dle návodu, na oleji podusíme žampiony, přidáme rajčata, sůl, pepř a přivedeme do varu. Přimícháme kyanou smetanu a ravioli. Dáme do zapékací misky, zasypeme parmazánem a zapékáme 15-20min.

Aspik

Potraviny:
500 ml vývaru z masoxu, 1 bílek, 50 g mleté želatiny

Postup:
Želatinu zalijeme šálkem chladného nemastného vývaru, necháme ji nabobtnat a občas promícháme. Ostatní vývar přivedeme k bodu varu, sejmeme z ohně, vlijeme do něj nabobtnalou želatinu a pečlivě ji rozmícháme. Víc už nevaříme. Necháme prochladnout a houstnoucí aspik můžeme použít.

25.2.07

Toast Havaj

Suroviny Postup
toastový chléb
100 g.máslo
300 g.silnější pl. šunky-nejlépe od kosti
200 g.sýr-plátkový nebo tavený-podle chuti
150 g. ananas plátky
150 g.brusinkový kompot Toasty opečeme na sucho, namažeme máslem, položíme šunku, sýr, opepříme a krátce zapečeme. Na vrch dáme kolečko ananasu a doprostřed lžičku brusinek.

Labels:

Doubické kuře

Suroviny Postup
Celé kuře
250 g másla
4 – 6 brambor (předem uvařené ve slupce)
1 velká cibule (3-4 malé)
celá palička česneku
100 g slaniny (v celku)
prevensálské koření
bobkový list
nové koření
½ l vývaru (bujón)
½ hub: hlíva ústřičná nebo žampiony nebo sušené houby
hladká mouka
sůl Rozporcované kuře osolíme a potřeme česnekem, na slanině zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, vložíme kuře, nakrájené houby, posypeme provensálským kořením, zalijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě. Do uvařených brambor uděláme otvory, které naplníme na kostičky nakrájenou slaninou, brambory vložíme do pekáče ke kuřeti a společně dopečeme.

21.2.07

Sacivi

Suroviny Postup
1 kuře
400 g namletých vlašských ořechů
1 hlava česneku
trochu vinného octa
koriandr nebo suchá adžiga
hladká mouka
arabský chléb
červené víno
Uděláme vývar z kuřete,pak kuře rozporcujeme.Slijeme vývar,přidáme ořechy,ocet,koření,zahustíme trochu moukou,necháme projít varem a odstát.Dáme do ledničky.
Jí se to studené jako oběd. Nejlépe k těm pokrmům se jí arabský chleba a pije červené víno.

Labels:

19.2.07

Bramborová polévka s houbami

Suroviny Postup
50 g. Cibule
300 g. Brambor
150 g. kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
50 g.růžičková kapusta
100 g. žampiónů (sušené houby, čerstvé houby)
hl. mouka
sůl
4-5 str. česneku
sůl
pepř
majoránka
sádlo
kmín
2 l. vývaru Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme hl. moukou a uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem – prováříme aspoň 20 minut. Mezitím si uvaříme na kostičky pokrájené brambory. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme jí, potom vložíme do polévky, přidáme uvařené brambory, houby a polévku dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou.
Pro změnu můžeme přidat i kousek uzeniny strouhaný sýr nebo vejce.

Labels:

Adžabsandal

Suroviny Postup
1 lilek
1 paprika sladká
2 cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
4 rajčata
koriandr nebo adžiga
vinný ocet
sůl Na plátky nakrájíme lilek,posolíme a necháme dvě hodiny odstát,pak slijeme vodu.
Na pánvi na rostlinném oleji osmahneme lilek.
Na druhé pánvi podusíme do měkka ostatní zeleninu.Pak vše smícháme.
Vše dáme do pekáče a na vrch dáme čtyři nakrájená rajčata a tak půl hodiny na mírném ohni
pečeme.Dá se to jíst i studené,lepší je to druhý den.

18.2.07

Boršč

Suroviny Postup
Voda
1/4kg hovězího
1/4kgvepřového bůčku
mrkev
petržel
celer
červená řepa
hlávkové zelí
hl.mouka
kysaná smetana
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
citrónová šťáva
200 g. brambor
100 g. slaniny
100 g. rajčat
100 g. cibule
sladká ml. paprika
cukr Maso nakrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme do měkka společně s cibulí a kořením, když je maso téměř měkké přidáme na kostky (nebo nudličky) pokrájenou zeleninu a pokrájené brambory. Polévku zahustíme jíškou, kterou jsme si připravily ze slaniny, hl. mouky a sladké papriky. Asi po 10 min. přidáme nastrouhanou řepu a pokrájená rajčata a vaříme ještě asi 5 min. Do hotové polévky přidáme kys.smetanu, citr. šťávu a cukr.

Labels:

16.2.07

Květák se sýrovou čepicí
Suroviny Postup
1 uvařený květák
150 g. hrášek ( sterilovaný )
250 ml.šlehačka
1 vejce
1 dcl mléka
50 g. hladká mouka
150 g.strouhaný sýr
50 g. Máslo Připravíme si světlo máslovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou a dochutíme, provaříme.
Do zapékací mísy dáme růžičky květáku, hrášek a vše zalijeme, posypeme strouhaným sýrem rozmíchaným s vajíčkem a vše zapečeme v rozpálené troubě na cca. 185 °C. Jako přílohu podáváme brambory s pažitkou.



2. Květák po římsku
Suroviny Postup
1 květák
olej
3-4 str. česnek
100 g. rajčatový protlak
200 g. strouhaný sýr
voda
b. pepř
sůl Na oleji osmažíme utřený česnek v mícháme rajčatový protlak, přidáme květák osolíme opepříme. Mírně podlijeme a dusíme do změknutí. Vše po změknutí hustě posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, podáváme s vařenými brambory.

Labels:

14.2.07

Mráčkové masíčko

Suroviny Postup
4 plátky kuřecího nebo krůtího masa
bylinková sůl
hladká mouka
granulovaný česnek
rostlinný nebo slunečnicový olej
čerstvou zeleninu – rajčata, salátovou okurku
mražený hrášek
sojová omáčka
brambory Napřed si dáme vařit pokrájené brambůrky, osolíme. Plátky masa též nakrájíme na kostičky – osolíme bylinkovou solí dáme do misky, obalíme v hladké mouce, na pánvičce rozehřejeme olej – masové kostičky postupně zprudka opečeme, vznikne mráčkové masíčko, potom uvařené brambůrky smícháme s mraženým hráškem, pokapeme sojovou omáčkou a podáváme.

Labels:

13.2.07

Rizoto s bramborem

Suroviny Postup
Krabičku rýže ve varných sáčcích ( 4 sáčky )
2 až 3 středně velké brambory
1 velikánská cibule
20dkg sýru na strouhání ( eidam )
máslo
bylinková sůl
granulovaný česnek
mražený hrášek Nejprve si nastrouháme brambory, nasekáme cibuli, kterou zpěníme na másle, přidáme nastrouhané brambory, zalijeme trochou vody – pomalu dusíme dokud nejsou měkké, ale ne úplně, potom použijeme granulovaný česnek a bylinkovou sůl a dle chuti okořeníme. Mezitím si uvaříme sáčkovanou rýži, kterou s touto směsí promícháme, do horkého rizota vmícháme mražený hrášek, popřípadě ještě dle chuti kořením okořeníme a na závěr strouhaným sýrem rizoto ještě posypeme a podáváme.

Labels:

12.2.07

Lososový špíz

Suroviny Postup
500 g.lososa
150 g.anglické slaniny
100 g.jarní cibulky
100 g.koktejlových rajčat
barevný pepř
sůl
olej
citrónová šťáva Naporcovaného lososa obalovaného v anglické slanině napichujeme střídavě s jarní cibulkou a rajčaty na jehlu osolíme opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Špízy opečeme na oleji.
Jako přílohu podáváme štouchané brambory s kysanou smetanou a cibulovou natí.

Labels:

10.2.07

Zelené nudle s lososem

Suroviny Postup
400g zelené široké nudle
400 g losos
100 g koktejlových rajčat
1 cibule
250 ml. smetany
bazalka
olivový olej
sůl, b. pepř
100 g. Parmezán
Na olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájeného lososa, osolíme opepříme a zalijeme smetanou, provaříme přidáme bazalku a rozčtvrcená koktejlová rajčata promícháme. Hotovou směsí přeléváme nudle, které jsme si uvařili v osolené vodě. Nakonec posypeme strouhaným parmezánem.

Labels:

8.2.07

Žemlovka s jablky

Suroviny

Postup

500 ml.mlék

500 g.veky

300 g.tvarohu

cukr

2 ks.vejce

15 g rozinek

50 g vlašské ořechy

300 g jablk

skořice mletá

máslo

Nakrájenou veku namáčíme do mléka a vkládáme do máslem vymazané zapékací misky. Smícháme tvaroh žloutky, cukr, mléko a potřeme spodní vrstvu veky potom přidáme nastrouhaná jablka s cukrem skořicí, rozinkami a ořechy a zakryjeme druhou častí tvarohu a poklademe zase vekou v mléce.

Z bílků ušleháme tuhý sníh do kterého v mícháme moučkový cukr a potřeme vršek a dáme zapéct.

Labels:

5.2.07

Cibulová polévka a taštičky s nivou

Suroviny
100 g másla
400 g cibule
2 l. zeleninového vývaru
2 dcl bílého vína
sůl
b. pepř
200 g. sýru niva
1 ks. plát listové těsto
1 ks. vejce

Postup
Připravíme máslovou jíšku, zalijeme vývarem, provaříme, procedíme, přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, bílé víno a zjemníme smetanou. Přidáme 100 g. hl. mouky a 250 ml. smetany 33% ). Na talíř nastrouháme nahrubo sýr niva a přelijeme hotovou polévkou.

Z listového těsta pomocí tvořítka uděláme taštičky které plníme nivou a potřené vejcem pečeme do zlatova.

Labels:

4.2.07

Špenátová polévka + topinky s lutenicí

Suroviny Postup
Špenátová polévka + topinky
200 g Mraženého špenátu
500 ml. mléka
1 l. vývaru
sůl
b. pepř
4-5 str. česneku
2 dcl. smetany 33 %
200g. zakysané smetana
200 g veky
4 ksvejce
100 g hladké mouky
100 g másly
Máslo zpěníme, zaprášíme hl. moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem a mlékem, přidáme špenát, prolisovaný česnek a okořeníme.Nakonec zjemníme smetanou. Do hotové polévky přidáme natvrdo nakrájená vejce, smažené houstičky a kysanou smetanu ochucenou česnekem.

Labels:

Kuře v cibulovém hrnci

Suroviny
4 ks. kuřecích stehen
koření na pečené kuře (směs koupená), sůl
olej
malé cibulky
2 ks mrkve
máslo
tymián
bobkový list
vývar na podlití
250 g. Kysané smetany
příloha brambory s máslem
Postup
Kuře okořeníme, do hrnce dáme olej + 3 lžíce másla, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na čtvrtky a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme kuřecí stehna opepříme a osolíme, posypeme tymiánem a bobkovým listem, podlijeme vývarem a dusíme maso do měkka pod pokličkou cca 30 min. Přimícháme kysanou smetanu a prohřejeme. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme.

Labels:

1.2.07

Italské kuře

Suroviny Postup
4 ks kuřecích stehen
5 rajčat
1 velká cibule
10 brambor
2 papriky
oregáno,
bazalka
sůl b.pepř
olivový olej
200 g. tvrdý sýr

Na plech dáme olivový olej, nakrájíme rajčata a brambory na čtvrtky, cibule na kolečka a papriku na plátky. Vše okořeníme oregánem, bazalkou, solí a pepřem, přidáme okořeněná k. stehna a v troubě pečeme do měkka. Na závěr posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct.

Labels:

kulinarske recepty: February 2007