30.11.06

Plněná krůtí prsa

Suroviny Postup
600 g krůtích řízků
60 g sterilovaných žampionů
2 vejce
60 g uzené krkovice
60 g tvrdého sýra
30 g másla
60 g kuřecího vývaru
tuk na smažení
kari koření
sůl Krůtí prsa nakrájíme přes vlákno na tenčí- širší plátky, osolíme, posypeme kari kořením, položíme tenký plátek uzeného masa a tvrdého sýra. Do středu plátku navršíme osolenou směs míchaných vajec s plátky žampionů. Plátky v polovině přehneme a spíchneme párátkem. Osolíme a vkládáme do horkého tuku a zvolna opékáme z obou stran. Opečené plněné porce vyjmeme a do výpeku vložíme máslo, přidáme vývar, dochutíme a krátce povaříme, případně procedíme.

Exotické krůtí kapsy

Suroviny Postup
4 plátky krůtího masa
zakysaná smetana
pepř
sůl
ananas, nebo kompot z broskví
kiwi
šlehačka
olej Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme zakysanou smetanou a necháme pár hodin odležet. Poté je poklademe kouskem ananasu, nebo broskve a kiwi. Přeložíme, spíchneme párátkem a zprudka opečeme po obou stranách na oleji. Pak zmírníme oheň a porce dusíme lehce podlité.
Měkké maso zbavíme párátek a na talíři obložíme ananasem nebo broskví s kiwi a zdobíme šlehačkou. Podáváme s dušenou rýží nebo opečenými brambory.

28.11.06

Těstovinový salát s ananasem

Suroviny Postup
500 g těstovin (1 sáček)
450 g kuřecího masa 1 ananasový kompot
2 cibule
2 stroužky česneku
kari koření
sůl
bílý pepř
100 g hrozinek Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou. Kuřecí maso nakrájíme na drobné nudličky, osolíme, opepříme, vložíme na pánvičku s olejem, přidáme kari koření, rozetřený nebo prolisovaný česnek a cibuli a vše orestujeme. Kompotovaný ananas nakrájíme na drobné kousky a případně přidáme spařené rozinky. Vše vmícháme do studených těstovin, a dáme vychladit.

26.11.06

Sýrový salát

Suroviny Postup
400 g eidamského sýra
300 g balkánského sýra
150 g sterilovaných žampionů
80 g sterilovaného hrášku
80 g sterilované kapie
150 g majonézy
80 g plnotučné hořčice
sůl Sýry nakrájíme na drobné kostičky, žampiony na drobnější plátky a kapii na proužky. Přidáme sterilovaný hrášek a majonézu rozmíchanou s hořčicí. Dochutíme solí a vše promícháme.

23.11.06

Svatoštěpánský kuřecí salát

Suroviny Postup
1 střední kuře
300 g šunky
1 velké jablko (golden delicious)
nasekané vlašské ořechy
kečup
křen
majonéza
pepř
chilli paprička
sůl
olej
šlehačka
bílá veka Upečeme střední kuře bez koření, jenom osolené. Maso obereme od kostí a nahrubo posekáme. Přidáme šunku krájenou na větší kostky. Přidáme krájené jablko a hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů, podle chuti kečup, trochu křenu, trochu majonézy, pepř a můžeme přidat i chilli papričku. Necháme v lednici pár hodin odležet. Podáváme v pohárech ozdobené kopečkem neslazené šlehačky s topinkami z bílé veky.

22.11.06

Plátky z vepřové kýty v marinádě naší prababičky

Suroviny Postup
800 g vepřové kýty
1/2 šálku Vital melasy
2 hlavičky česneku
1/4 šálku sojové omáčky
1/4 šálku hořčice
1/4 šálku whisky nebo bourbonu
olej
Omáčka z hořčice:
šálek kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce hořčice
polévková lžíce Vital melasy
1/2 šálku smetany
sůl
pepř Naklepané plátky masa vložíme do marinády z melasy, prolisovaného česneku, sójové omáčky, hořčice a destilátu a necháme uležet.
Plátky masa potom pečeme na oleji v pánvi a podáváme přelité hořčicovou omáčkou.
Ve vývaru rozmícháme hořčici a Vital melasu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Po pěti minutách provaření zjemníme smetanou.

21.11.06

Pečené plátky uzeného masa s ananasem

Suroviny Postup
2 pol. lžíce Vital Melasa
2 pol. lžíce hořčice
2 pol. lžíce vinného octa
200 - 250 g plátek uzeného masa
1/2 šálku vody
plátky ananasu
(Podle počtu plátků masa násobte ingredience na omáčku…) Smícháme melasu, hořčici a ocet. Tuto směs nalijeme na maso rozložené v pekáči. Lehce postříkáme vodou a pečeme v troubě asi 45 minut. Po této době pokryjeme ananasem a necháme ještě v troubě lehce zhnědnout. Podáváme s kroketkami nebo bramborovou kaší.

20.11.06

Dejdyho salát

Suroviny Postup
3 mini rajčata
6 bejby karotek
zelené olivy
červené fazole
krájený parmezán
žampióny
čínské zelí
vlašské ořechy
olivový olej
salátové koření Zeleninu pokrájíme, přidáme zelené olivy, červené fazole, žampióny, krájený parmezán, čínské zelí a vlašské ořechy. Vše promícháme a jemně přelijeme olivovým olejem. Dle chuti okořeníme a podáváme.

19.11.06

Krůtí Dejdy

Suroviny Postup
krůtí prsa
200 g oloupaných mandlí
arašídové máslo
1 vejce
rýže
olivový olej
pepř
chilli garlic
sůl
pepř
zelené olivy s mandlemi Krůtí prsa nakrájíme na čtverečky velikosti přibližně 4x4 cm.Do misky rozmícháme arašídové máslo s trochou olivového oleje,do této směsi přidáme chilli garlic a zamícháme.Po hodině do tohoto nálevu opatrně položíme krůtí maso tak, aby byl vždy celý kousek ponořen do sosu.Takto necháme naložené maso přes noc. Pozor,nesmí to být přes den.
Oloupané vařené mandle nasekáme na drť.
Druhý den uvaříme rýži, a to ve vodě, do které jsme káply 12 kapek olivového oleje a 3 kapky chilli garlic. Maso vyndáme z marinády, položíme na plech a celé vsuneme na 15 minut do rozpálené trouby.Mezi tím nasekané mandle nasypeme do marinády, zamícháme a dáme tam ještě jedno syrové vejce.Vše důkladně promícháme a počkáme, až se uvaří rýže.Uvařenou rýži scedíme a také nasypeme do marinády.Na hořák si připravíme wok pánev, kterou jemně vytřeme olivovým olejem. Jakmile vyjmeme maso po 15 minutách z trouby, ještě teplé jej nasypeme také do marinády, vše řádně zamícháme, kolem masa by se mělo vytvořit takové těstíčko a vše nasypeme na rozpálenou pánev.Rychle mícháme, aby se nic nepřipálilo, ale zároveň se všechno rovnoměrně opékalo. Jakmile uvidíme, že směs má zlatavou barvu volně přecházející do hnědé, servírujeme na talíř. Potom vše jemně posypeme pepřem.
Talíř kolem dokola ozdobíme zelenými olivami plněnými mandlemi

17.11.06

Kuřecí křidýlka plněná drůbežími játry

Suroviny Postup
kuřecí křidýlka pro 4 osoby
1 až 2 cibule
tácek drůbežích jatýrek
250 g nivy
sypké polévkové koření
oregano
grilovací koření
pepř
sůl
strouhanka
vejce
mouka
máslo
česnek
čerstvá pažitka
jako příloha – nové brambory Křidýlka v třetině ulomíme, přetáhneme kůži, naplníme směsí kuřecích jatýrek na cibulce. Potom osmažíme v v klasickém trojobalu. Jako přílohu podáváme upečené nové brambory s máslem, česnekem a pažitkou.

15.11.06

Losos s dary moře ala čína

Suroviny Postup
balení rozmraženého lososa
menší balení darů moře
sojové výhonky
bambusové plátky
pórek
červená paprika
půl sáčku oliv s paprikou
2 citróny
citrovínek
200 ml bílého vína
sojová omáčka
worchester
koření na čínu
rybí koření
polévkové koření
škrobová moučka
skleněné rýžové nudle
čínské hůlky
mističky a skleněný talíř Vše naložíme jako čínu a necháme 1 až 2 dny uležet v ledničce. Poté osmahneme na rozpáleném oleji, podle chuti podlijeme bílým vínem. Směs podáváme v mističce na skleněných nudlích, jíme hůlkami nebo na talíři.

14.11.06

Lososová delikatesa na vošouchu

Suroviny Postup
syrové brambory
mléko
česnek
sůl
pepř
majoránka
hladká mouka
plátky uzeného lososa
kadeřavý salát
sherry Brambory nastrouháme nahrubo, přidáme mléko, česnek, sůl, pepř, majoránku a hladkou mouku. Uděláme vošouchy, na ně dáme 2 plátky uzeného lososa a kousek citrónu. Před podáváním talíř ozdobíme.

13.11.06

Kuřecí prsa v portském opojení

Suroviny Postup
2 páry kuřecích prsou
200 ml portského vína /sladké červené /
škrobová moučka sojová omáčka
palice česneku
pepř
sladká paprika
tymián
sůl
Příloha:
2 velké brambory
6 plátků slaniny
100 g nivy
50 g másla
zelenina na ozdobu
asi deset kuliček červeného hroznového vína
olej na smažení Den předem si naložíme nakrájená kuřecí prsíčka do marinády připravené ze sojové omáčky, jednoho stroužku rozdrceného česneku, špetky soli, škrobové moučky a portského vína.
Příloha:
z velké brambory odkrojíme vršek a vydlabeme střed, do kterého vložíme plátek slaniny a kolem napěchujeme nivu utřenou s česnekem. Jedním plátkem slaniny omotáme bramboru kolem dokola, zabalíme do alobalu, který předem vymažeme máslem. Dáme do trouby a po deseti minutách otevřeme alobal, na vrch přidáme kolečka cibule a kuličku hroznového vína a necháme dopéct dalších deset minut.
Během těchto deseti minut rozpálíme olej a ve chvíli, kdy je dostatečně horký vložíme marinovaná prsa a zprudka orestujeme.

12.11.06

Francouzské ratatouille Romana Štolpy

Suroviny Postup
cibule
lilek
cuketa
rajčata
papriky
provensálské koření
zelené tabasco
bílý chléb Osmažíme cibuli a vložíme k ní nakrájenou cuketu, lilek a dusíme. Po chvilce přidáme papriky, rajčata a dusíme se zbylou zeleninou asi 20 minut. Občas podléváme vodou. Kořeníme provensálským kořením a zeleným tabascem. Podáváme s bílým chlebem nebo k masu.

11.11.06

Zelené nudle s rajčatovou omáčkou

Suroviny Postup
(pro 4 osoby)
350 g těstovin
40 g nastrouhaného tvrdého sýra
500 g malých rajčátek
350 g nakrájených rajčat
cibule
2 stroužky česneku
1 lž. olivového oleje
2 lž. nasekané bazalky
1 lž. italské bylinkové směsi
černý pepř
sůl Cibulku dusíme 2 minuty, přidáme vylisovaný česnek, kousky rajčat a bylinky a necháme vařit 5 minut na mírném ohni.
Omytá rajčata rozpůlíme, jen krátce ohřejeme, osolíme a opepříme.
Uvařené zelené nudle smícháme s omáčkou, posypeme bazalkou a sýrem a můžeme podávat.

9.11.06

Pikantní vajíčka s hořčicí

Suroviny Postup
150 g smetany
60 g tvrdého sýra
4 vejce
1 lž hořčičných semínek
2 snítky bazalky
1 lž. másla
sůl
česnekový pepř
bageta Smetanu promícháme se sekanou bazalkou, drcenými hořčičnými semínky, solí, česnekovým pepřem a 2/3 sýra. Směs rozdělíme do formiček, přidáme vejce a zbytek sýra.
Pečeme asi 12-15 minut, až povrch lehce zezlátne, ale žloutek je ještě tekutý. Podáváme s čerstvou bagetou.

Tip! – do formiček můžete nasypat také trochu na proužky nakrájené šunky

7.11.06

Zapékané brambory se šunkou a cibulí

Suroviny Postup
1 kg brambor
5 cibulí
150 g smetany
250 g šunky
3 lž. másla
3 lž. strouhaného sýra
1 lžička kmínu
černý pepř
sůl
tuk Cibuli s kmínem dusíme asi 10 minut až zesklovatí. Přilijeme smetanu a cibuli v hrnci rozmixujeme, osolíme, opepříme a postavíme stranou.
Plátky brambor vyskládáme do vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, proložíme kostičkami šunky, potřeme směsí cibule a smetany. Posypeme sýrem a pečeme v horké troubě asi půl hodiny dozlatova.

6.11.06

Rajčatový salát s rýží

Suroviny Postup
250 g dlouhozrnné rýže
250 g malých, tvrdých rajčat
125 g malých žampiónů
1-2 lž. olivového oleje
1 lž. sekaného estragonu
sůl
bílý pepř Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na větší kousky.
V misce vymícháme z octa, oleje, pepře a trochy soli zálivku a přimícháme estragon.
Vystydlou rýži smícháme s rajčaty, osmaženými žampiony a zálivkou.
Směsí naplníme malou mističku a obsah pořádně stlačíme (pozor, aby se rýže nerozmačkala).
Misku překlopíme na talíř, sejmeme a můžeme podávat.

3.11.06

Mejzlíkova rajská polévka

Suroviny Postup
kostka zeleninového vývaru
2 plechovky rajčat
4 sušená rajčata naložená v oleji
cibule
olivový olej
10 velkých černých oliv
bazalka
oregáno Rozmixujeme loupané i sušené rajské, přidáme nasekané olivy a smícháme se zpěněnou cibulkou. Vše vložíme do uvařeného zeleninového vývaru. Dochutíme oregánem a bazalkou.

2.11.06

Květák s bramborami v jogurtu

Suroviny Postup
střední květák
5 pol.lžíce oleje
2 čaj.lžičky kmínu
1-2 drcené chilli
2 čaj.lžičky mletého koriandru
1 čaj.lžičky kurkumy
½ čaj.lžičky asafoltidy
4 střední brambory
4 pol.lžíce vody
1 ½ čaj.lžičky soli
250 g čistého jogurtu
¾ čaj.lžičky garam masaly
2 rajčata
citron
rýže Květák rozdělíme na růžičky . Do rozehřátého tuku přidáme kmín, drcené chilli a restujeme dokud kmín nemá zlatohnědou barvu. Přidáme další koření a kostky z brambor. Restujeme dokud se neobjeví hnědé skvrny. Pak vmícháme květák a za stálého míchání smažíme asi 3 min. Potom přilijeme vodu, osolíme a dusíme asi 15 minut. Nakonec vmícháme jogurt a povaříme až omáčka zhoustne. Posypeme garam masalou a jemně promícháme. Zdobíme citronem a rajčetem.
Příloha – bílá rýže s černou hořčicí
hořč.semínko opražíme na oleji, až začne pukat, a pak promícháme s vařenou rýží.

kulinarske recepty: November 2006