29.7.06

Kuřecí prsíčka obalovaná v kukuřičných lupíncích

4 kuřecí prsíčka
2 vejce
sůl
mletý pepř
60 g kukuřičných lupínků
½ lžičky kari koření
70 g jemně strouhané eidamské cihly
rostlinný olej na smažení
1 hlávkový salát
4 rajčata Očištěné kuřecí maso vložíme do vroucí osolené a opepřené vody a vaříme asi 7 minut. Poté necháme vychladnout a namočíme nejprve ve vejcích, pak obalíme ve směsi z rozdrcených lupínků, sýra a kari koření. Smažíme po obou stranách dozlatova. Před podáváním vyložíme talíře listy hlávkového salátu, na ně položíme smažené maso, přidáme hranolky a půlky malých rajčat.

25.7.06

Těstoviny se sýrem a ořechy

Suroviny Postup
na 4 porce
400 g těstovin (vřeténka)
80 g jader vlašských ořechů
50 g másla
100 ml polotučné smetana
100 ml kuřecího vývaru
100 g sýra mascarpone
černý pepř
petrželka Do rozpuštěného másla přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy a pražíme. Přidáme smetanu a kuřecí vývar, zvýšíme teplotu a uvedeme omáčku do varu. Přidáme sýr a mícháme, až je omáčka hladká. Okořeníme pepřem a přidáme sekanou petrželku.
Těstoviny přelijeme omáčkou a promícháme.

20.7.06

Bramborové špízy

Suroviny Postup
12 kusů menších brambor
150 g anglické slaniny
2 červené papriky
1 oranžovou papriku
2 cibule
2 stroužky česneku
1 lžičku provensálského koření
4 lžíce kečupu
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
petrželku
ledový salát Oloupané brambory vaříme do poloměkka v osolené vodě.
Papriky nakrájíme na větší čtverečky, cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a rozebereme na plátky. Stroužky česneku prolisujeme se solí a potřeme jím plátky anglické slaniny. Brambory obalíme slaninovými plátky a napichujeme je na špejli střídavě s kousky paprik a cibule. Špízy položíme na olejem potřený plech a pečeme při 160°C asi 15 minut.Zbylou červenou papriku krátce orestujeme na oleji tak, aby zůstala křupavá. Přidáme kečup, provensálské koření, pepř a sůl a prohřejeme. Bramborové špízy podáváme podlité paprikovou omáčkou. Před servírováním ještě ozdobíme salátem a posekanou petrželkou.

17.7.06

Pórek obalený v šunce a smažený v sýrovém těstíčku

Suroviny Postup
4 menší pórky
80 g šunky (8 plátků)
2 vejce
sůl
4 lžíce hladké mouky
1-2 lžíce mléka
1 lžičku grilovacího koření
1 stroužek česneku
bílý mletý pepř
olej na smažení
sterilované cibulky petrželku
500 g brambor
sterilizovaná směs Uvařený na válečky nakrájený pórek necháme okapat.
Do těstíčka z rozšlehaného vejce, hladké mouky a mléka přidáme grilovací koření, rozetřený stroužek česneku, pepř a sůl.
Každý váleček pórku obalíme šunkou, kterou upevníme párátkem a po namočení v těstíčku pokládáme na pánvičku.
Při smažení obalované špalíčky pórku stále obracíme, aby se opekly ze všech stran dozlatova. Podáváme je s vařenými bramborami a salátem ze sterilované zeleninové směsi.

13.7.06

Palačinky se špenátem a sýrem

Suroviny Postup
1 cibule
50 g másla
40 g hladké mouky
230 ml polotučné smetany
500 g mraženého špenátu
130 g sýra
pepř
sůl Do rozpuštěného másla přidáme hladkou mouku, přiléváme smetanu a za stálého míchání vaříme, až je omáčka zahoustlá. Poté přidáme špenát, povařený na cibulce, a sýr. Ochutíme pepřem a solí. Směsí naplníme palačinky, které svineme nebo přeložíme napůl.

10.7.06

Zapečená brokolice

Suroviny Postup
1 celá brokolice
cibule
česnek
sůl
pepř
250 g smetany ke šlehání
2 vejce
nastrouhaný muškátový oříšek
tabasco
pražené mandle Brokolici rozebereme na malé růžičky. Na másle podusíme cibulku a česnek, přidáme brokolici, dusíme cca 6 minut. Osolíme, opepříme, přidáme smetanu, do které jsme rozkvedlali dvě vejce. Přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku a podle chuti Tabasco. Pečeme v troubě cca 45 minut. Před podáváním posypeme praženýma mandlema.

8.7.06

BushMeatLoaf

Suroviny Postup
500 g vepřového mletého
500 g hovězího mletého
cibule
mrkev
petržel
celer
pažitka
hlávkové zelí
houska
vajíčka
pepř
sůl
sladká paprika
smetana
brambory ve slupce
alobal Z masa, zeleniny nakrájené na větší kostičky, koření, vajec a housky namočené ve smetaně zpracujeme (jako u karbanátků) hmotu ve tvaru rolády, kterou zabalíme do alobalu a pečeme cca ¾ hodiny v troubě. Souběžně pečeme celé omyté brambory zabalené jednotlivě rovněž v alobalu. Při servírování lze brambory polít zbylou smetanou.
Vhodný je k pokrmu též salát z rajských jablíček.

3.7.06

Barydara

Suroviny Postup
1 sklenice kysaného zelí
500 g krkovičky bez kosti
500 g uzeného bez kosti
kroupy
sádlo
2-3 cibule
chléb
kmín
sůl
pepř
hladká mouka Do hrnce dáme zelí, trochu krup a zalijeme vodou, přidáme uzené maso a vaříme. Přidáme koření. Dolíváme vodu.
Vedle na pánvi na cibuli osmažíme na kostičky nakrájenou krkovičku pěkně dohněda.
Když kroupy v hrnci změknou, vyjmeme uzené maso a nakrájíme na kostičky a poté vrátíme do hrnce, kam přidáme i směs z pánve, když se voda vyvaří zaprášíme hladkou moukou. Podáváme s chlebem či houskovým knedlíkem.

kulinarske recepty: July 2006