31.5.06

Naháč

4 ks tenkých plátků vepřové kýty
20 dkg plecka
1 dcl smetany
tuk, sůl, kmín mletý, sladká paprika, hovězí vývar, polévkové koření
Plátky kýty řádně naklepeme a osolíme. Plecko rozemeleme nahrubo, přidáme kmín, mletou papriku, osolíme a promícháme se smetanou. Tuto směs si rozdělíme na osm dílů, na připravené plátky déme dvě dávky, a to na širší okraje. Každý okraj stočíme i s nádivkou dovnitř k sobě.
Takto připravené naháče vložíme do tukem vymazaného pekáče tak, aby byly natlačeny u sebe a udržely si tvar. Podlijeme teplým vývarem a pečeme doměkka. Podáváme s vlastní šťávou. Příloha: různě upravené brambory, saláty apod.

Otazné je,

nakolik je dobré, nutné a přínosné odstraňovat samce. Je samozřejmě možné nechat jen nejsilnější - aby osivo na příští rok bylo co nejkvalitnější - ale rozhodně je škoda i méně statné samce jen tak vyhodit. Vždy se dají spotřebovat jako koření nebo k podobným účelům. Podobně zacházíme i s rostlinami z podřadného osiva, které jsme selektovali před klíčením. Tato semínka jsme rozhodili na nějakém odlehlém místě a ponechali jejich osudu. Pokud vzejdou, samozřejmě se rostlin neštítíme - postupem doby tak můžeme vypěstovat velmi odolný a nenáročný kultivar.

30.5.06

Kunžacká polévka

4 větší brambory
30 dkg čerstvých hub
2 vajíčka
2 dcl mléka
1 dcl šlehačky
kopr, sůl, kmín, cukr, ocet, mouka
Oloupané brambory rozkrájíme na kostičky, očištěné a oprané houby nakrájíme na plátky, zalijeme horkou vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Když jsou brambory poloměkké, přilijeme mléko s rozkvedlanou moukou a za častého míchání dovaříme doměkka. Přidáme rozšlehaná vejce, která za častého míchání nalijeme do polévky. Nakonec polévku vylepšíme šlehačkou a sekaným koprem.

23.5.06

. SMÍCHOVSKÁ VÁŠEŇ

200 g vepřové kýty(karé), olej
7 g směs sýrů (pivní, romadúr,olomoucké syrečky)
sůl, pepř, grilovací koření, 70g nivy, smetana, petrželka jemně nasekaná,

3 vejce
petrželka (větší množství)
100 g slaniny
1x větší cibule
sůl, pepř
mléko na máčení housky
mouka hladká (asi 100 - 150 g) dle potřeby, Dobře opláchnuté a omyté maso rozklepeme na plát a okořeníme, doprostřed klademe připravenou směs sýrů, proložíme a dobře uzavřeme a na pánvi opečeme pomalu z obou stran. Během pečení se připravíme sýrovou omáčku z nivy.

Dobře propečené maso servírujeme a přelijeme omáčkou ze sýru niva.

KNEDLÍK POSTUP

Cibuli jemně nasekat a přidat najemno nakrájenou anglickou slaninu a vše důkladně orestovat. Houskové kostičky pokapat mlékem, přidat vejce, sůl, nasekanou petrželku, orestovanou cibuli a slaninu. Přidáme mouku a tvarujeme do koulí velikosti menšího tenisového míčku. Knedlíky vaříme asi 20 min. Při porcování na talíř rozkrájíme na půlky.

22.5.06

Dhal Bhat

250 g rýže
20 g másla

Trkari:
6 brambor
1 malý květák
150 g mraženého hrášku
1 velké rajče
1 velká cibule
1 červená cibule
1 stroužek česneku
čerstvý zázvor
čerstvé listy koriandru
citrónová šťáva
sojová-houbová omáčka
olej
sůl
koriandr
mletá kurkuma
indický kmín
semínko jwano
semínka pískavice
1 sušená chilli paprička
hořčičné semínko

200 g oranžové čočky
1 cibule
3 stroužky česneku
čerstvý zázvor
mletá kurkuma
olej
sůl

1 malé kuře
3 cibule
česnek
čerstvý zázvor
1 sušená chilli paprička
1 velké rajče
50 g kešu oříšků-nasekaných
citrónová šťáva
sojová omáčka
listy koriandru
olej
sůl Rýži uvaříme klasicky nebo použijeme speciální hrnec na rýži. Pro zlepšení chuti ji zjemníme máslem. Vaříme ji bez soli.
Trkari:
Na olej dáme chilli papričku, a ostatní koření, necháme orestovat do hněda. Pak přidáme česnek, zázvor a bílou cibuli, také orestujeme. Přidáme květák, promícháme a podusíme pod pokličkou. Přidáme kurkumu, sůl a dusíme. Pak přihodíme nakrájené brambory a hrášek. Opět podusíme. Vmícháme také nakrájené rajče, citrónovou šťávu a pak přidáme česnekovo-zázvorovou pastu. Přilijeme podle potřeby vodu a nakonec přidáme nasekané listy koriandru s cibulí.
Oranžová čočka:
Do horkého oleje dáme nakrájený česnek, zázvor a cibuli. Orestujeme dohněda. Pak přidáme čočku, promícháme, přisolíme, přidáme kurkumu a podusíme. Nakonec vmícháme česnekovo zázvorovou pastu, podlijeme vodou, přikryjeme a vaříme asi 15 – 20 min.
Kuře:
Celé kuře zbavíme kůže a pak nasekáme na menší kousky, cibuli nakrájíme na nudličky, čerstvý zázvor a česnek nakrájíme nadrobno.
Do horkého oleje dáme chilli papričku, koření a orestujeme do hněda. Pak přidáme česnek, zázvor a cibuli. Orestujeme a přidáme kuře. Osolíme, okořeníme a necháme dusit. Vmícháme kešu oříšky a přidáme další koření. Promícháme, přidáme nakrájené rajče, citrónovou šťávu, česnekovo-zázvorovou pastu, promícháme, podlijeme a vaříme do měkka. Nakonec dáme nadrobno nakrájené listy koriandru.

21.5.06

vepřový kotlet

4 vepřové kotlety
200 g sýru Niva
80 g slaniny (silnější plátky)
4 feferonky
1 kyselé jablko
olivový olej
50 ml červeného vína
500 g brambor
sůl
steakový pepř
čerstvá bazalka
zelená pertželka V kotletě nařízneme kapsu a poté naklepeme. Osolíme, opepříme a do kapsy vložíme sýr, plátek jablka, feferonku, bazalku a na závěr slaninu. Kotlety opečeme z obou stran na oleji, podlijeme červeným vínem a přiklopíme. Když jsou téměř měkké, necháme je odkryté nebo je dogrilujme.
Podáváme s restovanými brambory, sypanými petrželkou.

20.5.06

. Telecí kýta

600 g telecí kýty
4 vejce
150 g šunky
200 g husích jater
20 g pražených mandlí
150 g sterilovaného hrášku
150 g sterilované baby karotky
100 g másla
olivový olej
sůl
steakový pepř
čerstvý rozmarýn
rýže
100 g drcených vlašských ořechů Nakrájíme a naklepeme pátky. Na pánvi orestujeme vejce s krotkou a hráškem. Zblanžírujeme husí játra a prošpikujeme je mandlemi. Maso solíme a poklademe rozmarýnem, plátky šunky, vaječnou směsí a játry. Stočíme do rolky, posypeme pepřem a zabalíme do alobalu potřeného olejem. Dáme péct asi 30 – 40 min.
Rýži uvaříme a hotovou smícháme s vlašskými ořechy.

18.5.06

Filety ze pstruha

4 ks rybích filetů ze pstruha duhového
6 ks brambor
2OO ml světlého piva
4 lž. hl. mouky
3 stroužky česneku
1 vejce
1 žloutek
6O g strouhaného parmezánu
2OO ml mléka
1 cibule
3 lž. másla
1 citrón
sůl
bílý pepř
oregáno Filety rozřízneme na kůži, pokapeme citronem a necháme odležet. Pak je osolíme, opepříme a připravíme si z piva, mouky,vejce, žloutku, parmezánu, česneku a oregána těstíčko. V něm filety obalujeme a ihned smažíme dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší, kterou nastavíme na másle orestovanou cibulkou.

17.5.06

pstruh na bylinkách

2 ks pstruha duhového
6 brambor
200 g Mozarelly ve slaném nálevu
1 citrón
čerstvý tymián
čerstvá bazalka
čerstvý rozmarýn
sušený šafrán
bílý pepř
sůl
olivový olej
zelenina na ozdobu Očištěného pstruha pokapeme citrónem, necháme chvíli odležet a pak osolíme, okořeníme, posypeme tymiánem a dovnitř vložíme bazalku. Opečeme dozlatova.
Brambory rozkrájíme na čtvrtky, promícháme s olejem a se šafránem. Dáme je na plech a necháme zapéct. Před podáním je poklademe plátky Mozarelly, posypeme sekanou bazalkou a rozmarýnem.

16.5.06

hrstková polévka

2 ks cibule
2 ks mrkve
3 ks petržele
1 ks celer
200 g bílých fazolí
200 g hrachu
200 g čočky
4 ks větších brambor
100 g sušených hub
4 stroužky česneku
4 lž hladké mouky
olej
sůl
pepř
kmín
majoránka
polévkové koření
Placky:
4 uvařené brambory
1 vejce
4 lž polohr.mouky
sůl
sádlo na opečení Luštěniny a houby namáčíme. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kmín a nakrájenou zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme vařit. Přidáme hrách, čočku, fazole a houby. Pak přidáme nakrájené brambory. Mouku rozmícháme s vodou a zahustíme polévku. Dochutíme česnekem, majoránkou a povaříme.
Placky:
Brambory rozmačkáme, smícháme s vejcem, moukou a z těsta tvoříme placky, které smažíme na sádle.

14.5.06

Francouzská cibulačka

2 ks morkové kosti
1OO g másla
1OOO g cibule
2 ks petržele
2 ks mrkve
1 ks celer
5O ml francouzského koňaku
2OO g sýru Čedar
olivový olej
sůl
bílý pepř
polévkové koření
muškátový oříšek
toastový chléb Uvaříme vývar z kostí. Zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na měsíčky a na másle vše orestujeme. Zalijeme vývarem. Osolíme, okořeníme. Necháme povařit a na závěr vlijeme koňak.
Toastový chleba opečeme na olivovém oleji, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby.

13.5.06

Toast Karibik

4 ks toastového chleba
250 g směsi mořských plodů
5O g másla
100 g v oleji nakládaných, sušených rajčat
100 g bambusových naklíčených výhonků
olivový olej
kečup
1 citron
2OO ml portského vína
sůl
cayenský pepř
salát Rosso
petrželka
zelenina na ozdobu Plody moře orestujeme na olivovém oleji, přidáme sůl, pepř, rozdrcená rajčata, bambusové výhonky a podlijeme portským vínem. Podusíme, zakapeme citronem a přidáme kečup. Na másle opečeme toasty. Na salát Rosso položíme trojúhelníček z toastu, navršíme na něj směs, ozdobíme citrónem a sekanou petrželkou.

11.5.06

. Musaka

1,5 lilku
1,5 kg mletého masa – libovější vepřové
1 velká cibule
2-3 rajčata
60 ml oleje
60 ml bílého lehkého přírodního vína
125g strouhaného sýra eidam
sůl
pepř
olej na smažení
brambor 1kgplátky

omáčka
250 ml předvařeného mléka
2 pol. lž. másla
1 vrchovatá polévka mouky hladká
1 vajíčko
60 g strouhaného sýra
sůl Lilek nakrájíme na silnější plátky.
Z obou stran hodně osolíme a 1h necháme odpočívat.
Maso a cibuli mezitím osmažíme na oleji, přidáme víno a rozmačkaná rajčata /dobré oloupané + sůl + pepř/
Mícháme do varu.
Na malém plameni pod pokličkou vaříme 40 minut

Za tu hodinu baklažány opláchneme a osušíme utěrkou
Na pánvi rozpálíme olej a po obou stranách do zlatova usmažíme.
Připravme zapékací misku, kterou vymažeme a na dno dáme polovinu lilku, posypeme ½ strouhaného sýra, přidáme maso, pokryeme zbytkem lilku a na horní vrstvu dáme sýr.


postup
Máslo rozpustíme, přidáme mouku a za stálého míchání necháme zpěnit. Přidáme mléko, mícháme, vysypme strouhaný sýr, osolíme a pomalu za míchání přidáme ušlehané vejce.
Vložíme do středně rozehřáté trouby a pečeme cca 50 min.

Je možné do pokrmu přidat i brambory, které nakrájíme na plátky/

9.5.06

Trhoňa

250 g trhoni
100 g sádla
1 zelená paprika
1 rajče
1 cibule
sůl
mletá paprika
2 telecí kotlety
100 g žampiónů
100 g sádla
30 g hladké mouky
4 plátky šunky
4 plátky tvrdého sýra
1 rajský protlak
sůl
pepř
mletá paprika Na sádle zpěníme cibuli a přidáme trhoňu. Za stálého míchání ji opražíme do růžova. Posypeme mletou paprikou a zalijeme vroucí, osolenou vodou. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku a rajské, uvedeme do varu a asi na 20 min dáme do trouby.
Zatím kotlety lehce naklepeme, osolíme,poprášíme moukou a opečeme. Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky, které na sádle podusíme. Na každou kotletu dáme kopeček žampiónů, plátek šunky a sýra. Zbylou mouku na sádle osmahneme, přidáme rajský protlak, okořeníme a povaříme. Pak omáčku vlijeme do pekáčku, přidáme kotlety a dáme na 5-8 min zapéct.
Podáváme s trhoňou.

8.5.06

cuketopica

40 dkg cukety
20 dkg uzeniny
20 dkg eidamu
5 vajec
hrubá mouka
sůl
pepř
majoránka
česnek
Nastrouháme cuketu a sýr a to nahrubo. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a česnek a zamícháme. Dle hustoty přidáme mouku. Na vymaštěný a vysypaný plech dáme vzniklou hmotu, rozetřeme ji rovnoměrně po celé ploše a v troubě upečeme. Bylo by dobré vyšlehat sníh z bílků, protože těsto krásně z vláční a vzniklá buchta (pizza) bude křehčí. Je možné cuketu nakrájet na tenké nudličky místo strouhání, aby cuketa nepustila vodu.

7.5.06

Chalupářské těstoviny

barevné těstoviny
zelenina –cuketa
paprika
kukuřice
uzenina
olej
sůl
pepř
V pánvi na dvou lžících oleje osmahneme nakrájenou zeleninu, přidáme nakrájenou uzeninu. Po chvíli přidáme uvařené těstoviny, promícháme, dochutíme solí a pepřem.
Můžeme přidat bylinky, nebo promíchat s nějakým nastrouhaným aromatickým sýrem, buď sušeným , nebo zrajícím.

6.5.06

Těstoviny s omackou narychlo

Těstoviny
Cibule
Olej
Polévkové koření
smetana na vaření (33%)
zelená petrželka

Uvaříme těstoviny. Na oleji zpěníme cibulku do zlatova, zalijeme ji smetanou, přidáme polévkové koření a zelenou petrželku. Vzniklou směsí přelijeme těstoviny.
Omáčku lze zlepšit přidáním osmaženého mletého masa nebo sýrem - dle chuti.
Těstoviny můžeme obohatit o zeleninu, sýr a ochutit bazalkou či provensálským kořením.

4.5.06

Salát z krabích tyčinek

balíček krabích tyčinek
sterilovaný celer – kostičky steril. broskve
majonéza
šťáva z broskvového kompotu
citr. šťáva Krabí tyčinky nakrájíme a smícháme s nakrájenými steril. broskvemi a steril.celerem. Přidáme majonézu a dochutíme šťávou z komp. broskví a citr. šťávou.
Je možné připravit tento salát i bez broskví, ale stačí ho dochutit solí, bílým pepřem, bílým vínem a citrónovou šťávou, můžeme použít i ten sterilovaný celer.
Broskve je možné použít na naplnění – vypadá to velice hezky.

kulinarske recepty: May 2006