31.1.06

Dolores

200 g těstovin – mušle
100 g fialové cibule
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 žlutá paprika
100 g čerstvých žampiónů
200 g krabích tyčinek
4 lž olivového oleje
1 lž kaparů
1 celý, velký
grapefriuit
sůl
pepř
tabasco Těstoviny uvaříme v osolené vodě, slijeme a necháme okapat. Na části oleje zpěníme pokrájenou cibuli. Papriky a krabí tyčinky nakrájíme na kostky. Žampióny oloupeme a nakrájíme na plátky a vše orestujeme na cibulce a lehce podusíme. Druhou část oleje smícháme se šťávou z poloviny grapefruitu a přidáme sůl, pepř a tabasco. Těstoviny promícháme s podušenou směsí paprik, žampiónů a krabího masa a zalijeme připravenou zálivkou. Vše promícháme, necháme vychladit a podáváme v lodičce z dužiny grepu, posypané kapary.

29.1.06

kuře

1 pečené kuře
300 g širokých nudlí
250 g cukety
250 g třešňových rajčat
1 svazek mladé cibulky
1 svazek čerstvé
bazalky
150 g zakysané smetany
50 ml mléka
2 lž oleje
3 lž sekané petrželky
sůl
pepř
1 balíček listového těsta
hrubá sůl
kmín
sezamové semínko
1 vejce Nudle uvaříme v osolené vodě. Slijeme a necháme okapat. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na nudličky. Rajčata rozpůlíme a bazalku nasekáme nahrubo. Kuře vykostíme a maso nakrájíme. Vše dáme do mísy a promícháme. Ze smetany, mléka, soli, pepře a petrželky připravíme dresink, který vmícháme do salátu. Necháme vychladit.
Z listového těsta vykrajujeme tyčky, které potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme solí a střídavě kmínem nebo sezamovým semínkem.

28.1.06

Koláč

¾ kg jablek na koláč

4 vejce
1 lžička prášku do pečiva
5 lžic mléka
2 skořicové cukry
50gr hladké mouky (2 lžíce)
50gr cukru (2lžíce)
máslo
Koláč od tety Lídy Finkové:

Z bílků ušleháme na sníh. Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme skořicový cukr a jablka na plátky a vše dusíme.
Žloutky, mléko , kypřící prášek, mouku a cukr smícháme a vypracujeme těsto. Nakonec do těsta přimícháme sníh.

Jablky poklademe dno formy. Těsto nalijeme na jablka a dáme péct na 170 C a pečeme do zlatova.

26.1.06

Stroganov

Kuřecí Stroganov po Prešovsku:
4 kuřecí řízky
sůl
cibule
šlehačka
olej
kečup
stroužek česneku

petrželku na ozdobení

rýže nebo těstoviny
Kuřecí Stroganov po Prešovsku:

Na oleji opražíme cibulku, maso nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev. Kdo chce, může přidat česnek.

Když je maso skoro hotové, nalijeme kečup dle chuti a šlehačku a necháme přejít varem.





Podáváme s rýží nebo těstovinami.

25.1.06

Jihočeský šmorn

300 g dětská krupice
mléko 1,5l
1 g sůl
120 g cukr
3 vejce
300 g švestky
40 g máslo

Dětskou krupici zalijeme mlékem, necháme 2 hod. nabobtnat, přidáme sůl, cukr a žloutky a z bílků vyšlehaný sníh. Do horkého máslem vymazaného pekáče dáme směs, kterou zapečeme, a poté vidličkou roztrháme prohřáté švestky, dáme na horký šmorn. Podáváme pocukrované.

24.1.06

nakyp

200 g jáhly
120 g kapusta
1 vejce
40 g mouka polohrubá
20 g škrob
5 g sůl
2 g pepř bílý
2 g majoránka
80 ml mléko

uvařené jáhly smícháme s 1/2 mouky, jedním vejcem, 1/2 mléka, solí, pepřem a majoránkou. Povařenou kapustu rozmixujeme, smícháme s vejcem, moukou, škrobem, solí, pepřem a mlékem. Směsí naplníme paštikovou formu ve dvou vrstvách a pečeme v troubě.

23.1.06

Králičí hřbet

600 g králičí hřbet
120 g kachní prsa
80 g bílé hřiby
4 g sůl
2 g pepř bílý
2 g koření zvěřina
20 g slanina
40 g cibule


Omáčka hrušková:
120 g hruška
60 ml červené víno
1 g sůl
špetka pepř bílý
8 g škrob
0,1 g skořice


Králičí hřbet plněný kachním masem s bílými hřiby:
Do odblaněného králičího hřbetu prořízneme kapsu, kterou naplníme kachní fáší, do které přidáme nasekané hřiby, fáš dochutíme solí, bílým pepřem a kořením zvěřiny. Hřbet sklepneme paličkou, okořeníme na povrchu. S cibule a slaniny připravíme základ, na kterém hřbet opečeme a dáme dopéct do trouby na 200°C.


Omáčka hrušková:
hruškovou dužinu nakrájíme a podusíme na víně s kořením. Směs rozmixujeme, povaříme a zahustíme škrobem

22.1.06

točenice

400 g listového těsta
lžička skořice
4 lžíce drcené ořechy
1 velká hrst rozinky
2 - 3 lžíce cukru písku
olej na vytření plechu, pokud nepečeme na pečícím papíru
smetana na potření
Listové těsto vyválíme do silnější plochy, potřeme olejem, posypeme cukrem, skořicí,předem namočenými a nabobtnalými rozinkami a ořechy. Plát srolujeme a nakrájíme ostrým nožem na plátky - ty dáme na plech s pečícím papírem. Točenice potřeme smetanou a pečeme při teplotě 200 stupňů přibližně 10 minut.

21.1.06

jahelnik

0.8 kg jahel
1.2 vody
25 dkg mražené nebo čerstvé zeleniny (mrkev, hrášek,…)
20 dkg eidamu
10 dkg ovesných vloček
10 dkg Balkánského sýra
oregáno
sůl
1 dcl oleje
2x bílý jogurt nebo kysaná smetana
dle sezóny – hrstku lichořeřišnice, kopru, apod.

Jáhly propláchneme a uvaříme. Pak přidáme mraženou zeleninu, ovesné vločky, nastrouhaný eidam, balkánský sýr, oregano, sůl a olej. Vše promícháme v homogenní hmotu, na plechu zapékáme ve vrstvě 2 cm přibližně 20-30 minut.

Příloha:
zelenina (čerstvá nebo mražená; může být lehce povařená) a jogurtový dresing

Dresing:
Bílý jogurt nebo kysanou smetanu
smícháme dle sezóny se sekanou lichořeřišnicí nebo koprem nebo sušeným kořením, osolíme. Dobře promícháme.

19.1.06

Zelná polévka

2 cibule
sladká paprika
saturejka
5 brambor
15 dkg vařených bílých fazolí
15 dkg vařeného kyselého zelí
čerstvý libeček
majoránka
mouka hladká na jíšku
olej

Ve větším hrnci usmažíme cibulku, zesklovatíme, přidáme již uvařené brambory, fazole i zelí (vše přidáváme včetně vývaru), zaprášíme lehce paprikou dochutíme dalším kořením dle chuti, zahustíme jíškou a povaříme asi 10 min., aby se chutě spojily. Polévku podáváme v miskách, zdobíme sekanou saturejkou, libečkem nebo petrželkou.

Pro lepší, chutnější polévku je lepší, když se vše vaří odděleně (fazole, brambory i zelí).

18.1.06

káva

50 g čerstvě umleté kávy
mléko
cukr
celá skořice
kakao
celý zázvor
pomerančová kůra
kardamon
muškátový oříšek
hřebíček Vodu přivedeme do varu, odstavíme ji a vložíme do ní asi na deset vteřin v plátýnku zabalenou, mletou kávu, kterou jsme předtím promíchali s jednou nebo s více uvedenými ingrediencemi. Nakonec přilijeme mléko a přidáme cukr.

17.1.06

kuřecí prsíčka

2 kuřecí prsíčka
50 g polohrubé mouky
1 cuketa-nakrájená na proužky
3 lž másla
100 ml bílého vína
1 hrnek čerstvě připravené kávy
2 cibule-podélně nakrájené
3 mrkve – nakrájené na kolečka
sůl
pepř
olej Prsíčka nakrájíme na nudličky, mouku smícháme se solí a pepřem a v této směsi proužky prsíček obalíme. Smažíme na oleji dozlatova. Když jsou opečená, tak je vyndáme a do pánve vlijeme víno, kávu, přidáme nakrájenou zeleninu a proužky kuřete. Necháme vařit asi 20 min.

15.1.06

Pstruh

1 pstruh, sůl, bílý pepř, drcený kmín, 1 kysaná smetana, mléko, olej, 100g másla, 300g hub, 2 vejce, citrón, vývar.

Šťouchané brambory
250g vařených brambor, 200g slaniny, 230g cibule, olej, sůl, pepř mletý, čerstvá petrželka nebo pažitka.
Očištěného pstruha lehce osolíme, opepříme a naložíme do kyselé smetany, kterou jsme si trochu rozředili mlékem. Necháme ho marinovat alespoň 24 hodin. Před přípravou pstruha vyjmeme, necháme okapat, dáme na pánvičku vymazanou máslem, podlijeme vývarem a dáme péci do trouby. Když je pstruh skoro pečený, orestujeme si na másle houby, lehce je osolíme a okmínujeme.
Šťávu z pstruha slijeme, přidáme orestované houby a zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci. Necháme srazit na omeletu, při podávání pstruha touto omeletou překrýváme. Zdobíme citrónem.

Šťouchané brambory
Na pánvi orestujeme najemno nekrájenou cibulku spolu se slaninou nakrájenou na kostičky, přidáme vařené brambory a společně orestujeme, osolíme, opepříme a rozšťoucháme přímo na pánvi. Necháme ještě chvilku orestovat a při podávání zdobíme nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

13.1.06

Pečené uzené maso

200g vařeného uzeného boku, 100g slaniny, 670g veky, 200g hrubé mouky, sůl, mletý pepř, 3 vejce, mléko, 100g sádla, 0,5kg cibule, 300g kyselého zelí, 200g škvarků, 200g sádla,

Uzené maso
1,5kg uzené krkovice, česnek, půl celeru, petržel, mrkev, 2 cibule, kmín, pepř, sádlo.

Veku nakrájíme na kostky a necháme alespoň jeden den proschnout. Na sádle orestujeme cibuli společně s uzeným bokem a slaninou. Přidáme kyselé zelí a necháme orestovat. Kostky veky navlhčíme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme vejce a orestovanou směs slaniny, cibule a zelí. Promícháme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky o váze asi 100g, které vaříme v osolené vroucí vodě asi 25-30 minut.

Uzené maso
Uvařené uzené osušíme, výrazně potřeme česnekem, obalíme v pepři a kmínu či v rozdrceném jalovci nebo v zelených bylinkách dle ročního období a pečeme v horké troubě spolu s nakrájenou petrželí, cibulí a mrkví.

12.1.06

Kuře na třech hořčicích

Ze 3 lžic zavařeniny , 1 lžíce soli , 1 lžíce pepře , 1 lžíce sladké papriky a 1 lžíce pálivé papriky 1/2 lžičky kari a 3 lžíček různých hořčic uděláme kašičku , kterou potřeme kuře zvrchu i zevnitř . Na takto upravené kuře položíme nakrájený špek / 10dkg /, máslo /20dkg /, nakládanou zeleninu HALALI / malá sklenice / , dáme do pekáče , přiklopíme a kuře pečeme bez podlévání 45 - 60 minut.

10.1.06

KFC Original Fried Chicken.

1 frying chicken, cut into frying pieces
The 11 herbs and spices
2 eggs, well beaten
2/3 cup milk
Vegetable oil to cover bottom of your skillet; about 1/2 inch deep.
1. Combine eggs and milk. Set aside.
2. Combine flour with the Italian dressing and soup mix.
3. Dip chicken pieces in milk-egg mixture and roll them in the
flour-seasoning mixture. Repeat procedure.
4. Fry pieces over medium heat for 25 to 30 minutes, turning often.
5. Remove from fire. Drain and serve.

Chicken Like the Colonel's

-----ELEVEN SECRET SPICES-----
1 tablespoon Rosemary
1 tablespoon Oregano leaves
1 tablespoon Powdered sage
1 teaspoon Powdered ginger
1 teaspoon Marjoram
1 1/2 teaspoons Thyme
3 tablespoons Packed brown sugar
3 tablespoons Dry minced parsely
1 teaspoon Pepper
1 tablespoon Paprika
2 tablespoons Garlic salt
2 tablespoons Onion salt
2 tablespoons Powder chicken bouillon*
1 package Lipton tomato cup-a-soup mix
* or 4 cubes mashed There are actually 11 spices in the above combination, but an additional 3 ingredients were necessary to derive that special flavor.

Place all ingredeints in blender with on\off spped for 3-4 minutes to pulverise, or rub through a fine strainer.

Store in an airtight container so it will not lose potency. Makes about 3/4 cup. To use with flour: Add 1 oz. mix to a cup of flour for coating chicken.

8.1.06

polévky

Rybí polévka – Alaslé
Větší cibuli dáme na tuk udělat do skleněna, přidáme papriku (syrovou papriku a rajčata). Podusíme do měkka, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem z hlavy a ploutví. Necháme povařit, ochutíme solí, vegetou, přidáme syrové maso, povaříme 5 minut, nakonec přidáme vnitřnosti a vaříme 2 minuty. Místo zeleniny uvaříme třeba nastrouhaný brambor na zahuštění. Do hotové polévky dáme na talíř lžíci zakysané smetany. Podáváme s rohlíkem.
Gulášová polévka
50 g sojových kostek, 50 g cibule, olej, hladká mouka, 300 g brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce polévkového koření, 1/2 l vody, paprika, kmín, majoránka, sůl.
Kostky přelijeme polévkovým kořením a 2,5 dl vařící vody a necháme 4 hodiny odležet. Brambory na kostky v osolené vodě s kmínem uvaříme. Na oleji do růžova osmahneme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme česnek, brambory i s odvarem a dochutíme majoránkou.

6.1.06

Cmarová polévka

1 l podmáslí, kmín, kopr, 30 g hladké mouky, 400 g brambor, sůl.
V podmáslí uvaříme kmín s koprem. Z hladké mouky a trošky podmáslí připravíme kašičku, kterou vmícháme do vařícího podmáslí. Osolíme, povaříme a vřící polévkou zalijeme zvlášť uvařené brambory.
Francouzská polévka
1 l vody, 2 rohlíky, 2 měkké sýry, sůl, petrželka.
Dáme vařit vodu. Do vroucí vody vsypeme na kostky nakrájené rohlíky a rozmačkáme vidličkou do ní sýry. Povaříme 8 minut a dosolíme. Ochutíme petrželkou.

4.1.06

Sloní žrádlo

2 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky cukru, 1 lžička worchestrové omáčky, chilli koření. To vše v kastrolku rozehřát (nevařit).Až se to spojí, přidáme: 35 dkg nastrouhaného měkkého salámu, 1 tatarku nebo majonézu 1 nastrouhanou cibuli. Zamícháme a popřípadě přisolíme.
400 g hrubé mouky, 1 žloutek, voda dle potřeby.
Zaděláme těsto, necháme odležet, pak ho rozválíme a vykrajujeme na obdélník. Dáme kousek džemu, přehneme a zamáčkneme, aby džem nevytekl při vaření. Vaříme v osolené vodě, polijeme máslem, posypeme mákem a cukrem.

2.1.06

Škvarkové pagáčky

60 dkg hrubé mouky, 25 dkg škvarků, sůl, 40 g droždí, 0,25 l mléka, 1 lžička cukru, 30 g másla, 3 žloutky.
Uděláme kvásek a potom zaděláme těsto, dáme rozpuštěné máslo, žloutky atd. Zpracované těsto necháme vykynout. Část mouky zaděláme se škvarky a solí. Vykynuté těsto rozválíme, přeložíme škvarkovým těstem a spolu rozválíme na tenko. Přeložíme a necháme kynout. Opět rozválíme a opakujeme několikrát. Z připraveného těsta vykrajujeme pagáčky a dáme na plech. Potřeme vejcem, nařízneme a pečeme.
Pirohy s džemem a mákem

Smažené olomoucké syrečky se salámem

Syrečky nakrájíme na tenké plátky, salám na tenčí kolečka. Jedno a jedno kolečko slepíme, obalíme v těstíčku: vejce, polohrubá mouka, mléko a sůl. Smažíme po obou stranách. Podáváme s brambory a čerstvou zeleninou.
Tatarský biftek
3 uvařené brambory jemně nastrouhat, 1 dl oleje, 5-6 lžic jemného kečupu, 4 stroužky česneku, 1/2 lžičky ostré a sladké papriky, sůl, 1-2 cibule. Na ozdobu paprika, rajče, strouhaný sýr.

kulinarske recepty: January 2006