30.12.05

Střapačky se zelím

1000 g brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, 3 cibule, tuk, pažitka.
Brambory oloupeme, rozstrouháme a promícháme s moukou a špetkou solí. Potom dáme těsto na prkénko a nožem odkrajujeme kousky. Vaříme v osolené vodě 10 minut. Hotové posypeme usmaženou cibulkou a posypeme pažitkou.
Lepenice
Brambory uvaříme v osolené vodě. Osmažíme cibuli, přidáme větší část zelí a udusíme. Brambory scedíme, rozmačkáme s mlékem a rozmícháme. Do kaše přidáme udušené zelí a zbytek nedušeného kyselého zelí. Pomastíme zbytkem sádla a podáváme jako samostatné jídlo nebo k jitrnicím nebo uzenému.

28.12.05

Sojové maso na pepři

Sojové kostky přelijeme masoxem rozpuštěným v 2,5 dl vařící vody. Posypeme pepřem. Necháme odležet a scedíme. Na tuku do zlatova osmahneme cibuli, přidáme kostky a opečeme, přidáme pepř, zaprášíme moukou, osmahneme. Zalijeme nálevem a trochou vody, dosolíme a dusíme 20 minut. Podáváme s bramborem.
Segetínský guláš
Sojové kostky, posypeme pepřem a drceným kmínem, přelijeme polévkovým kořením s česnekem a 2 dl vody a necháme odležet. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme zcezené kostky, opečeme, zaprášíme moukou, přidáme sůl, papriku, majoránku, kečup a zalijeme nálevem z kostek. Promícháme a dusíme 20 minut. Přidáme pivo a krátce podusíme. Podáváme s brambory.

27.12.05

Špagety na víně

250 g špaget, 250 g měkkého salámu, 1 cibule, 1 dl bílého vína, 4 lžíce kečupu, špetku chilli koření, 150 g sýru cihly.
Zpěníme cibuli, měkký salám nakrájený, opečeme, přidáme uvařené špagety, bílé víno, strouhaný sýr, kečup, promícháme. Ozdobíme rajčetem a okurkou.

Špagetová bábovka
Uvaříme špagety, formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Ukládáme vrstvu špaget a strouhaný sýr, kečup, zase špagety, kostičky salámu, zalít kečupem, špagety a žampióny, zalít kečupem, špagety a nakonec zalít rozšlehanými vejci (4 ks). Sýr okořenit oreganem a medunkou. Zapékat asi 30 minut. Vyklopit a krájet.

25.12.05

Květák zapékaný ve vajíčku

Ušleháme 8 bílků, potom všechny žloutky vmícháme. Přidáme nasekanou zelenou petrželku a osolíme. Vařený květák, rozdělený na růžičky dáme do varného pekáčku ze skla vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Na květák rozetřeme sníh se žloutky. Posypeme bohatě strouhaným sýrem a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Podáváme s bramborem.
Sýrové misky
Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vyložíme šunkovým salámem. Nastrouháme sýr asi za 10 Kč, ze 2 bílků sníh (zamícháme), naplníme misky, nahoru kolečko salámu, žloutky rozmíchat se solí a pepřem a misky zalít. Dáme do trouby na plech a přikryjeme alobalem. Pečeme 1/2 hodiny.

24.12.05

Tlačenka

1 vejce utřeme s 20 dkg cukru, rozehřejeme 25 dkg ceresu, do kterého zamícháme 10 dkg kakaa. 35 dkg keksu pokapeme rumem, 15 dkg ořechů a vanilku. Vše dohromady spojíme, necháme vychladnout, vyválíme 3 šišky a obalíme kokosem.
Kuličky s višněmi v rumu
20 dkg cukru, 20 dkg sunarky, 5 dkg kakaa, 10 dkg másla, 2 lžíce rumu, mléko podle potřeby.

23.12.05

Plněná kuřecí křídla

Umeleme vepřovou játru, přidáme vejce, šunkový salám na kostky, sůl, oregano, česnek, houbový prášek, udělat hmotu a plnit kuřecí křídla. V kloubu naříznout. Obalit jako řízek a usmažit.
Poplety v rajské omáčce
Z hmoty na máslové řízky utvoříme koule. Opečeme je na oleji a povaříme v rajské omáčce.
Z tuku a mouky připravíme jíšku, zalijeme rajčatovou šťávou a podle potřeby vodou. Tekutiny lijeme za stálého míchání, až nám vznikne zahoustlá omáčka. Ochutíme ji cukrem, solí, citr. šťávou, hořčicí a povaříme.

22.12.05

Kamenický mls

Vykostěné kuřecí zadní stehna, osolíme z obou stran, posypeme mírně kari kořením a mletou paprikou. Potřeme jemně nasekaným libečkem a zelenou petrželkou. Vložíme do varné misky hodně vytřené máslem a obložíme nakrájenými rajčaty a paprikou. Zalijeme vodou a dáme péci na 1 hodinu.
Slepice “Čína”
Slepici nakrájíme na kousky. 2 lžíce oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 vejce, 1 lžička papriky, 1 lžička vegety, osolit, promíchat s masem a na 3 dny do ledničky. Dáme na rozpálený tuk, 10-15 minut smažíme. Podáváme s rýží.

21.12.05

Kuře po čínsku

Kuře vykostíme a nakrájíme na kostky, dáme do nádoby a zalijeme sojovou omáčkou s utřeným česnekem. Necháme vsáknout při občasném promíchání asi 5 hodin. Pak vše obalíme v hladké mouce a opečeme. Zvlášť podusíme na cibulce žampióny s kečupem a vše vložíme do opečeného masa, podáváme s chlebem.

Klatovské kuřecí rarášky
Nakrájíme maso bez kůže na kousky, naložíme na 3 hodiny do těstíčka: 2 vejce, 1 dl piva, 2 lžíce hořčice, sůl, sojová omáčka, solamyl, 3 lžíce hladké mouky, pepř. Potom zprudka osmažíme.

20.12.05

Kuře po Maďarsku

Kuře, cibule, sladká paprika, čerstvá kapie, rajčata.
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji, pak přidáme maso nakrájené na kostky a zprudka opečeme z obou stran, pak přidáme sladkou papriku a na pásky nakrájenou čerstvou kapii, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Pak přidáme oloupaná rajčata zbavená jader a znovu dusíme až zhoustne šťáva.

19.12.05

Kuřecí salát

Kuře, okurku, celer, sůl, majonézu, citrón.
Vařené kuře vykostíme a nakrájíme na malé kostičky. Potom nakrájíme sterilovanou okurku a sterilovaný celer a přisypeme to k masu, osolíme, přidáme majonézu, pokapeme citrónem a důkladně promícháme. Podáváme bílé pečivo nebo chléb.

Drůbeží závitky
2 plátky drůbeží šunky na osobu. Usmažíme cibulku na sádle, přidáme vejce, uděláme smaženici a do hotové přimícháme na kostky hermelín. Směs dáme na plátky asi do poloviny, přehneme, spojíme jehlou nebo párátky. Obalíme jako řízek a osmažíme.

18.12.05

Hořící guláš “Atila”

Kuře, cibule, sádlo, sůl, paprika, žampióny, syrová paprika, rajský protlak, 1 malá sklenka kořalky.
Nakrájíme cibuli a dáme osmahnout na sádlo. Syrové vykostěné kuře pokrájíme na větší kousky. Přidáme je k cibuli, osolíme a necháme pěkně osmahnout. Pak přidáme dvě lžičky papriky, ale nesmíme ji připálit, jinak by zhořkla. Podlijeme horkým vývarem z kuřete a necháme dusit. Mezitím pokrájíme žampióny a papriku a přidáme je k masu. Zahustíme protlakem a necháme dusit do měkka. Hotový guláš upravíme na talíř, polijeme kořalkou a zapálíme. Podáváme s rýží nebo s noky.

16.12.05

Bramborová kaše s pohankou a uzeným

Uvaříme brambory v osolené vodě, a v té vodě je umícháme. Musí být řidší. Přidáme 4 hrstky nevařené kaše, tlustší uzené kostky, promícháme a dáme na 1/4 hodiny zapéct.
Kuře dušené
Kuře, cibule, česnek, kari koření, rajský protlak.
Cibule a česnek se usmaží na tuku a až začne trochu červenat, tak se přidá na kostky nakrájené maso, pak se přidá lžička kari koření, podlije se vodou, dusí se, aby se vytvořila hustá šťáva. Pak přidáme lžičku rajského protlaku nebo kečupu. Posolíme a chvíli ještě dusíme.

15.12.05

Kuře

1 kuře, 4 žemle, 2 vejce, mléko, sůl, koření, mandle, petržel, máslo.
Kuře vykostíme. Ušleháme žloutky s máslem a přimícháme je do pokrájených, mlékem pokapaných žemlí. Přimícháme pokrájené, upražené mandle, nakrájenou zelenou petržel, osolíme, okořeníme a mírně zamícháme ušlehané bílky. Takto připravenou náplň dáme na posolené kuře, zamotáme a zabalíme do alobalu. Dáme na pekáč a podlijeme vodou. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 1 hodinu.

14.12.05

Čínské nudle

60 dkg vepřové kýty nakrájet na nudličky (1 x 1 cm délka, 3 cm). 1 malá lžička magi, 3 lžičky worčestru, 2 lžičky kari, 1/2 lžičky pálivé papriky, 3 lžičky oleje, 1,5 lžičky cukru, 2 lžičky solamylu, 1 lžičku soli, 1 velká cibule nakrájet na drobno, zamíchat, 3 dny nechat uležet v chladničce, každý den promíchat. Dusit na sádle, občas zamíchat (asi 1 hodinu).

Masové kuličky

250 g mletého libového bůčku, 2 vařené umačkané brambory, 1 vejce, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky Vegety, špetka soli, na špičku nože kypřícího prášku, 1 dl vody.
Do mletého masa vmícháme postupně vodu, rozšlehané vejce, pak přidáme vše ostatní. Z masové směsi tvoříme kuličky a smažíme v tuku.

12.12.05

Masové kuličky

250 g mletého libového bůčku, 2 vařené umačkané brambory, 1 vejce, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky Vegety, špetka soli, na špičku nože kypřícího prášku, 1 dl vody.
Do mletého masa vmícháme postupně vodu, rozšlehané vejce, pak přidáme vše ostatní. Z masové směsi tvoříme kuličky a smažíme v tuku.

Nudle s masem

100 g vepřové kýty nakrájíme na nudličky (kostičky), cibuli na půlkolečka, papriku, celer, kedluben a hrášek.
Maso marinujeme se sojovou omáčkou, solamyl, zázvor (2 hodiny). Uvaříme široké nudle v neosolené vodě. Na pánvi restujeme asi 2 minuty maso na 2 lžících oleje, přidáme zeleninu, restujeme 1 minutu. Na 2 lžících oleje osmažíme nudle, přidáme 2 lžíce sojové omáčky, zamícháme a prohřejeme. Nudle vyklopíme na talíř, nahoru přidáme maso se zeleninou.

9.12.05

Pařížské nudličky

1 kg masa (vepřové, kuře, králík atd.) nakrájet na nudličky, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce solamylu, 2 vejce, sůl dle chuti, 1 dl oleje, 1 lžička worčestru, 1 lžička grilovacího koření.
Vše dát naložit do druhého dne, potom smažit na oleji. Podává se s bramborem + obloha.

7.12.05

Segetínský guláš

Maso nakrájíme na kostky, opražíme na sádle. Přidáme cibuli, zpěníme, přidáme mletou papriku, drcený kmín a sůl. Podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme kysané zelí, podlijeme a dodusíme. Zahustíme moukou a povaříme. Dochutíme utřeným česnekem a zalijeme kysanou smetanou.
Vepřové kuličky v kysaném zelí
30 dkg vepřového masa umeleme, přidáme udušenou rýži vychladlou, 1 vejce, majoránku a nové koření. Zformujeme kuličky. Zelí dáme vařit, vložíme kuličky a přikryté dusíme do měkka. Zahustíme světlou jíškou ze sádla a hladké mouky, povaříme, zředíme smetanou a dochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

6.12.05

Mleté maso na jehle

400 g vepřového masa, 1 vejce, mletý pepř, červená paprika, drcený kmín, 1 cibule, sůl, olej, strouhanka.
Maso pomeleme, přidáme vejce, pepř, papriku, kmín, pokrájenou cibuli a sůl. Promícháme, vytvarujeme kuličky a napichujeme na jehle, potřeme olejem a opečeme nebo grilujeme. Směs podle potřeby zahustíme strouhankou.

4.12.05

Husarská roláda

500 g prorostlého bůčku, 250 g vepřového plecka, 2 cibule, kmín, mletá paprika, 4 stroužky česneku, 100 g měkkého salámu, sůl, tuk, 200 g hladké mouky.
Bok vykostíme, rozkrájíme tak, aby vznikl plát a naklepeme. Vepřové maso umeleme spolu s cibulí, okořeníme kmínem, paprikou a rozetřeným česnekem se solí. Promícháme s pokrájeným salámem a rozetřeme na plát. Svineme a zavážeme silnější nití, posolíme, dáme do pekáče, podlijeme a pečeme.

1.12.05

Bohušovické soté

Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky a naložíme na 2 hodiny do směsi (3 lžíce oleje, 1 lžíce soli, worčestr, pepř, tymián, utřený česnek).
Dáme do rozpáleného oleje, orestujeme, přidáme 2 dl bílého vína, smetanu, 2 lžíce skořice, posmažíme 1 minutu a podáváme s chlebem.

kulinarske recepty: December 2005