31.8.05

ovocny dort

* 175 g másla
* 100 g cukru
* 2 vejce
* 125 g polohrubé mouky
* 50 g mletých mandlí
* 3 lžíce solamylu
* 1 lžičku prášku do pečiva
* papír na pečení

* Na náplň:

* 1 sklenici půlených broskví
* 6 plátků želatiny
* 3 kelímky smetany ke šlehání
* 2 lžíce cukru
* 100 ml vaječného likéru
* 2 lžíce sekaných pistácií

Příprava:

1. Tuk s cukrem ušleháme do pěny a přidáme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solamylem a mandlemi a vmícháme do krému. Dortovou formu vyložíme papírem, naplníme těstem a uhladíme. V předehřáté troubě (200 °C) pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort vyndáme a necháme vychladnout ve formě.
2. Broskve necháme okapat a šťávu zachytíme. 2 půlky broskví odložíme, zbytek pokrájíme na kostičky. Do studené vody namočíme želatinu. 2 kelímky smetany ušleháme s cukrem. 2 lžíce likéru dáme stranou, zbytek vmícháme spolu s broskvemi do šlehačky.
3. 100 ml broskvové šťávy zahřejeme, vymačkanou želatinu v ní rozpustíme a přidáme do šlehačky. Tou potřeme korpus ve formě a dáme na 1 hodinu do chladna.
4. Zbylé broskve nakrájíme na proužky. Poslední smetanu ušleháme a naplníme jí zdobící sáček. Dort uvolníme z formy a ozdobíme šlehačkou a kousky broskví. Povrch ozdobně pokapeme zbylým likérem a posypeme sekanými pistáciemi. Až do podávání necháme dort uložený v chladničce.

29.8.05

satecky s houbama

500 g listového těsta
250 g čerstvých žampiónů
1 ks středně velké cibule
30 g rostlinného oleje
1 ks vejce na potření
sůl, pepř

Těsto rozválíme na tenký plát, vyřízneme čtverce, na střed vložíme nadrobno nakrájené a na cibulce podušené žampióny. Přeložením a spojením těsta vytvoříme trojúhelníkové šátečky. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

27.8.05

nudle italie

Vybereme ty nejšírší nudle co do ma máme, nebo makarony zajdeme koupit. Nalámeme je na menší kousky a uvaříme podle návodu doměkka. Když jsou hotové, tak je scedíme a zakápneme trochou oleje.
Dále očistíme houby, nakrájíme a podusíme na troše másla s cibulkou. Hotové houby osolíme, opepříme a můžeme přidat i špetku bazalky, nebo tymiánu. Do vymaštěného pekáčku nebo kastrolu dáme vrstvu nudlí, polijeme zředěným rajčatovým protlakem nebo kečupem. Pak to všechno okořeníme bazalkou a drobně nasekanou petrželkou a proložíme vrstvou hub. Navrch doložíme zbytek těstovin.
Všechno zasypeme sýrem, přelijeme rozpuštěným máslem a zapečeme v troubě.

26.8.05

a Drobenka

Drobenka - koláč s pudinkem a ovocem
Poslat nový recept
Ingredience: 600 g polohrubé mouky, 250 g krupičkového cukru, 1 Hera, 1 vejce, 1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru

Postup přípravy: Z mléka, pudinku a cukru se uvaří pudink. Z ostatních ingrediencí se užmoulá drobenka. 3/4 drobenky se dají na plech na pečící papír. Polije se uvařeným pudinkem, poklade se ovocem a posype se zbytkem drobenky a dá se péct. Peče se asi 30-40 minut podle trouby.

23.8.05

Bramboraky z ovsa

400 g brambor
8 lžic ovesných vloček
1 vejce
sůl
pepř
strouhaný muškátový ořech
2 lžíce oleje
1 cibule
1 stroužek česneku1 svazek pažitky
250 g bílého jogurtu
Omytou mrkev a brambory nahrubo nastrouháme. Přimícháme ovesné vločky, vejce, sůl, pepř a muškátový ořech.
Na rozpáleném oleji usmažíme bramboráčky.
Omáčka: Smícháme pokrájenou cibuli, česnek, pažitku, jogurt, sůl a pepř.

22.8.05

Na paprice

400 g vepřového masa z cehokoliv, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, mletý pepř, 1 lžička Vegety, 1 lžička octa, ½ lžičky cukru, 2 lžičky červené papriky, masový vývar nebo voda, 1 cibule, 2 rajčata, 1 lžička Solamylu, zelená petrželová nať.
Maso nakrájíme na silnější nudle, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme v oleji do zlatova. Pak přidáme rozetřený česnek se solí, mletý pepř, bobkový list, Vegetu, cukr, ocet, papriku, podlijeme vývarem nebo vodou, přimícháme cibuli a raječta, přiklopíme a udusíme do měkka. Nakonec zahustíme Solamylem, můžeme dochutit drobně nakrájenou petrželkou. Podáváme s rýží.

18.8.05

soja

Seitanové plátky na zázvoru

Ingredience: 1 balíček seitanu special , 2 lžíce oleje, 2 velké cibule, směs: 1 lžička maizeny, 1 lžíce sojové omáčky, trochu zázvoru + zředit vodou asi na 2 dcl

Cibuli nahrubo pokrájíme - podélně, plátky seitanu pokrájíme na kousky. Na oleji osmažíme cibuli do sklovita, přidáme seitan prohřejeme a zalijeme směsí sojové omáčky, maizeny a zázvoru. Lze přidat i trochu drceného kmínu nebo vegety. Vaříme asi 5 minut.

Seitan jako Čína

Seitan special nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme zeleninu dle libosti, např. pórek, cibuli, papriky, žampióny, mrkev. Koření lze použít také dle chuti jako na čínu. Seitanové nudličky se zeleninou prohřejeme a zalijeme zředěnou sojovou omáčkou s maizenou, povaříme. Podává se s rýží i brambory.

Seitan natural guláš

Seitan nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, přidáme houby nebo mrkev. Přidáme seitan, dle chuti okořeníme kmínem, majoránkou, sojovou omáčkou. Zahustit, podávat s rýží i jinou přílohou.

17.8.05

Amarantové koláčky

200 g amarantové mouky, 200 g ovesných vloček, 100 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g rostlinného másla, 2 ks vajec, 300 g dýňového kompotu, 100 g rozinek, 15 g prášku do pečiva, 100 g obilných klíčků, 200 g rybízového džemu. Amarantovou mouku promícháme s obilnými klíčky, ovesnými vločkami, cukrem a pečivovým práškem. Přidáme změklý tuk, zavařenou dýni nakrájenou na kostičky včetně šťávy z kompotu, rozinky, vejce a vše vypracujeme. Je-li třeba, přikápneme mléko. Hladkou mouku použijeme na vál, k vypracování válečku. Krájíme stejnoměrné kousky, ze kterých vytvoříme kuličky. Plech vymažeme, položíme připravené kuličky, promáčkneme důlek, který naplníme rybízovým džemem. Pečeme do růžova ve středně vyhřáté troubě.

15.8.05

Nakládaný hermelín

Hermelíny podélně rozpůlte, poklaďte plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypte směsí koření připravenou tak, že v hmoždíři utlučete lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáte na špičku nože pepře a stejně tolik sladké papriky. Naskládejte do sklenice (vždy vnější plochou na řeznou plochu, nikoliv do původního tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva bobkové listy. Po uležení v chladu, k němuž postačí 48 hodin.
Jo a budete k tom u potrebovat 3-4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový list, feferonku, olej.

12.8.05

Krůtí prsa s pomerančema

Krůtí prsa osolit, opepřit, na rozpáleném oleji zprudka osmahnout, odložit do zakryté nádoby (pustí šťávu). Očistit brambory a pokrájet na kolečka. Vymazat pekáč olejem, nechat v troubě rozpálit, poté rozložit kolečka brambor, osolit a doměkka opékat. Podlít vodou. Oloupat pomeranče, nakrájet na kolečka a klást do pekáče. Posypat pomerančovou kůrou. Navrch pokládat osmahnuté řízky, na každý řízek jedno kolečko pomeranče. Volně pokrýt trhanými lístky čerstvé bazalky. Péct cca 20-25 min.´

3.8.05

Salát Cézar

3 stroužky česneku
2 žloutky
1/4 lžičky mletého pepře
1 lžičku hořčice (Dijon)
1/2 dl limetkového džusu
1 1/2 dl olivového oleje
50 g parmezánu
1 hlávka salátu Romano,nebo libovolná salátová směs
Postup-česnek,žloutky,pepř,hořčici a džus umixujeme v mixéru a pomalu přiléváme olej jako při výrobě majonézy.Salát umyjeme,osušíme a nakrájíme.Několik listů si necháme celých.Salátovou mísu vyložíme listy,přidáme pokrájený salát a zalijeme dressingem.Navrch poklademe slabě nakrájené plátky parmezánu

kulinarske recepty: August 2005