31.7.05

bylinková řízek

Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek dle chuti smíchaných se strouhankou. Strouhanku řádně přimáčkneme na maso. Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností. Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji. (Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství oleje na smažení, a až je olej skoro rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku. Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy a vyndáme jej.) Do takto připraveného oleje klademe řízky. Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku. Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

24.7.05

Bramborový guláš

1 kg oloupaných syrových bramborů nakrájíme na tenké plátky; 4 dkg drobně nakrájené cibulky usmažíme na 3 dkg sádla, vložíme na to brambory, přidáme sůl, kmín, papriku, vše zamícháme a zalejeme asi do poloviny vodou a dusíme tak dlouho, až brambory změknou. Podle potřeby vždy podléváme. Též můžeme přidati 1 lžíci škvarků nebo 4 lžíce smetany, ve které rozmícháme 2 dkg hladké mouky a ještě povařiti.

20.7.05

chlebove rizky

rozkvedlate vejce, obalite v nem stary chleba a osmazite....jite s kecupem, nebo s majolkou

17.7.05

Kure s kapari

Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Také je lehce zasypeme muškátovým oříškem a zázvorem. Maso pak opečeme z obou stran na rozehřátém oleji.
Opečené plátky prsíček vyjmeme z pánve a odložíme do tepla. Na stejné pánvi ohřejeme kysanou smetanu předem rozmíchanou s vínem, hořčicí, šťávou z kaparů, worchestrem, koprem, cukrem a citronovou šťávou. Nakonec přidáme celé kapary a zjemníme máslem.
Do takto připravené omáčky vložíme opět maso a ještě několik minut prohřejeme. Jednotlivé porce rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a každý plátek dozdobíme šunkou nakrájenou na jmené nudličky.
Hotové kuře podáváme s dušenou rýží.

5.7.05

Baronské řezy

Suroviny: Těsto: 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 6 g prášku do pečiva, 200 g cukru moučka, 4 žloutkyNáplň: 600 g jablek, 200 g cukru krystal, 100 g ořechů, 4 bílky, 50 g rozinek, 1 lžička skořice


Postup přípravy: Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme žloutky utřené cukrem, změklé máslo a vpracujeme co nejrychleji do těsta. Dvě třetiny namačkáme do plechu a 1/3 těsta necháme v chladničce ztuhnout. Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme skořicí, vypranými rozinkami a zasypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru, postrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme vyhřáté trouby péct. Až začně těsto růžovět je upečené. Po vychlazení krájíme zoubkovaným nožem. A samozřejmě poté podáváme

kulinarske recepty: July 2005